BBC за Банско: Българският курорт е един от най-новите центрове за дистанционна работа в света

Разположен живописно в подножието на Пирин, през последните години Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за дистанционна работа в света, пише BBC за българския курорт.

Снимка: btvnovinite.bg

Пристигайки за първи път в Банско, може да имате чувството, че сте се пренесли в друго време. Щъркели гнездят на телеграфните стълбове, баби със забрадки на главите клюкарстват под ябълковите дървета на ъглите на улиците, а роми с каруци, теглени от коне, подкарват конете си по пътя. Над червените покриви се извисяват мраморните върхове на Пирин в Югозападна България, които се издигат над покритите с борове склонове и се извисяват над града и ски курорта като разперени криле на притихнал дракон.

Но в един топъл ден по-рано това лято над 700 предприемачи и фрийлансъри изпълниха кафенетата на този провинциален град с 10 000 души население в Югозападна България, а във въздуха се чуваха езици от иврит до японски. В сграда на централния площад млад германец възхваляваше достойнствата на четиричасовата работна седмица пред препълнена зала, а в местния парк стотици дигитални номади наблюдаваха свои колеги, които говореха на различни теми – от изкуствен интелект до стратегии за работа в мрежа и здравни съвети. Вечерта в един бар на открито се събраха множество посетители на фестивала, които танцуваха и пиеха до късно.

Снимка: Светослав Николов

Вече четвърта година Банско Номад Фест се превърна от малко събиране в най-големия годишен празник на дигиталния номадски живот в света. Това едноседмично събитие включва десетки предавания на живо, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, организирани от малка армия от доброволци.

Нарастващото население на Банско от дигитални номади е най-видимо по време на фестивала. Според Nomad List градът е „най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние“ в света през последните пет години. От 2018 г. насам той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца на технологичните медии Талин.

Снимка: Pexels

Това изглежда донякъде необичайно: проучванията сочат, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо все повече хора се насочват към малък планински курорт във вътрешността на България?

Снимка: iStock

Историята започва с Матиас Цайтлер, германски предприемач, който пристига в Банско през 2016 г., докато проучва местата, където да създаде коуъркинг пространство. Цайтлер е привлечен от природната красота на района и практическите му предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци – които, само 10% за физически и юридически лица, са сред най-ниските в Европа.

„Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за база“, казва Зейтлер. През 2016 г. той открива първото в града пространство за съвместна работа, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, a 729 налични билета са разпродадени през 2023 г.

В момента в Банско живеят повече от 300 работещи от разстояние през всеки месец, като населението се увеличава по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд със сигурност е част от привлекателността, Банско отговаря и на други изисквания. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на съседния национален парк „Пирин“, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат много възможности за отдих на открито – от пешеходни преходи до колоездене и конна езда.

„Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, приятелска и гостоприемна е общността тук“, казва Камил Поар, френски маркетинг мениджър, която идва тук с партньора си от 2018 г. насам. „Напомняме си за това всеки път, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на Банско.“

Наборът от социални събития е зашеметяващ, включително уроци по салса, вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всички – дигитални номади или не. „Когато се появят за първи път, много хора казват: „О, малко е тихо. Не съм сигурна, че има нещо, което да се случва за мен“, казва Беки Ботджър, която ръководи пространството за коуъркинг Altspace. „В рамките на два-три дни те казват: „Вече не мога да излизам. Трябва да си взема почивен ден“.

„Хората в Банско харесват тази международна атмосфера“, казва заместник-кметът Сашка Вучкова, която обяснява, че нарастващият брой на чуждестранните и смесените семейства в града – включително украинските бежанци – създава мултикултурна атмосфера в училищата. „Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички те говорят български, някои от тях не толкова добре – но те са деца, ще се научат“.
Снимка: Светослав Николов

Някои дългосрочни дигитални номади изграждат връзки с местната общност, като холандско-колумбийския предприемач Хосе Фиало, който управлява BanskoLab – кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

С нарастването на броя на номадите се разширява и екосистемата. Сега в града има девет коуъркинг пространства, управлявани от четири компании – от колоритния, социално ориентиран Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, управлявани от Nestwork, и атмосферата на ваканционен лагер Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork, който наскоро отвори огромно второ пространство, е най-новото коуъркинг пространство в Банско. Българските ИТ работници Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина, за да започнат бизнеса, след като забелязват ниша за интелигентно коуъркинг пространство в корпоративен стил – „гостоприемно място, където се чувстваш като у дома си, но не достатъчно у дома, за да се разсейваш от работата“, казва Вичев. Както обясняват те, Банско привлича не само чуждестранни дигитални номади – българи също се възползват, като се оттеглят от София или дори се преместват от чужбина. /skandal.bg

Свързани новини

Броени дни до началото на фолклорната фиеста „Фолк Фест Банско“

vesito

Кметът на Петрич Димитър Бръчков с поздрав по повод Новата 2024-та година

vesito

Кметът Атанас Стаянов подписа ключови споразумения с министър Цеков за финансиране на четири важни инфаструктурни проекта

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.