Десетки хиляди бягат, 80 селища под вода заради взривения язовир в Украйна (Обзор)

На места водата вече е 3 метра

Над 80 населени места с десетки хиляди жители в Южна Украйна се евакуират след взривяването на част от стената на яз. “Нова Каховка”, съобщиха западни издания. Атаката, за която Русия и Украйна се обвиниха взаимно, причини масивни наводнения и изсели хиляди души от домовете им. Само от десния бряг на Херсон са евакуирани над 22 хил. жители.

Взривът може да доведе и до невиждана досега екологична катастрофа, тъй като огромният водоем е в непосредствена близост до АЕЦ “Запорожие” – около 140 км. Язовирът отговаря и за охлаждането на реакторите на запорожката централа. Ако то спре, катастрофата ще бъде неизбежна. “Стационарният охладител в момента е пълен. Украинският персонал на атомната електроцентрала следи всички показатели”, обявиха украинските власти.

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че нейните “експерти в Запорожката АЕЦ следят отблизо ситуацията”. Оттам увериха, че няма “непосредствен риск за ядрената безопасност в аеца”. Според властите в Киев обаче “в резултат на взривове в машинното помещение водноелектрическата централа “Каховка” е напълно разрушена.

Не подлежи на възстановяване”

На ужасяващи видеозаписи от инцидента се вижда как селски улици и полета в близост до язовира вече са залети от придошлата вода. Назначеният от Русия местен кмет Владимир Леонтиев предупреди, че нивото на водата ще продължи да се покачва в следващите 72 часа. По негови думи на места тя ще достигне до над 12 м.

Свързани новини

„Александровска“ отстрани доц. Манол Соколов, докато тече проверката за дарения му апартамент

vesito

50 пожара и един загинал в страната за денонощие

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 18 април

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.