Десетки хиляди бягат, 80 селища под вода заради взривения язовир в Украйна (Обзор)

На места водата вече е 3 метра

Над 80 населени места с десетки хиляди жители в Южна Украйна се евакуират след взривяването на част от стената на яз. “Нова Каховка”, съобщиха западни издания. Атаката, за която Русия и Украйна се обвиниха взаимно, причини масивни наводнения и изсели хиляди души от домовете им. Само от десния бряг на Херсон са евакуирани над 22 хил. жители.

Взривът може да доведе и до невиждана досега екологична катастрофа, тъй като огромният водоем е в непосредствена близост до АЕЦ “Запорожие” – около 140 км. Язовирът отговаря и за охлаждането на реакторите на запорожката централа. Ако то спре, катастрофата ще бъде неизбежна. “Стационарният охладител в момента е пълен. Украинският персонал на атомната електроцентрала следи всички показатели”, обявиха украинските власти.

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че нейните “експерти в Запорожката АЕЦ следят отблизо ситуацията”. Оттам увериха, че няма “непосредствен риск за ядрената безопасност в аеца”. Според властите в Киев обаче “в резултат на взривове в машинното помещение водноелектрическата централа “Каховка” е напълно разрушена.

Не подлежи на възстановяване”

На ужасяващи видеозаписи от инцидента се вижда как селски улици и полета в близост до язовира вече са залети от придошлата вода. Назначеният от Русия местен кмет Владимир Леонтиев предупреди, че нивото на водата ще продължи да се покачва в следващите 72 часа. По негови думи на места тя ще достигне до над 12 м.

Свързани новини

БСП реди листите: Нинова води в София и Благоевград, Вигенин – начело за ЕП, след него – проф. Гечев

vesito

Кметът на Доспат предупреди, че язовирът може да прелее

vesito

Кметът на Кресна сбъдна мечта на абитуриенти

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.