10 въпроса отправи А. Тодоров към Р. Томов, иска точни отговори
Близо 100 хил.лв са дадени за медийно отразяване

Вместо 15 000 лв. супсидия за ТД „Айгидик“ общината им преведе само 1350лв заради натрупани задължения.

От 15 000лв. гласувана годишна субсидия на община Благоевград за Туристическо дружество „ Айгидик“ общината е превела само 1350 лв., защото туристите имат натрупани дънъчни задължения.

Това е отговорът на един от 10-те въпроси, които председателят на Общинския съвет Андон Тодоров изиска от кмета на община Благоевград Румен Томов като разяснение по представения от градоначалника отчет за изпълнението на бюджета на община Благоевград до 30 септември.

През първите 9 месеца администрацията е направила някои корекции по инвестиционната програма на общината, се чете в отговора на друг въпрос. Отпаднали са 2 обекта – авариен ремонт на отоплителна инсталация във филиала на ДГ №3 „Детелина“ в с. Изгрев, който се оказал текущ, а не спешен ремонт, не бил направен и ремонт на детски прощадки, ударопогръщаща настилка и подмяна на улици в Детска ясла №10. Вторият обект бил планиран като инфраструктурен, но проверка показала, че той е напълно амортизиран и не подлежи на ремонт, твърдят общината.

За разлика от градината и яслата, допълнително финансиране е постъпило в „ Общи държавни служби“, където са платени по-скъпи от първоначално предвидените компютърни конфигурации, копирна машина, лиценз за софтуер и др.

Като допълнителен харч във връзка с епидемията от коронавирус общината отчита още системите за контрол на достъп до сградата на Общинската администрация /7800 лв./ и на Обласната администрация /7900 лв./, инсталацията за медицински газове в специализираната белодробна болница /40 410 лв./, нов фургон за охрана на древното селище край с. Покровник /3 600 лв./, фетален монитор /2 броя за 5 424 лв./, изграждане на уличен водопровод в с. Церово /1 800 лв./, работен проект за техническа и  биологична рекултивация на Клетка 1 от РСУО, включително и план за закриването й /2 3400 лв./, улично осветление на 12 улици и работен проект за подмяна на уличното осветление с LED в 6 села, 5 квартала и 2 булеварда /4 8118 лв./, както и ремонт на Дома за стри хора в Струмско, където през месец май имаше пожар /53 298 лв./. Извънредни разходи са направени и за перо „Други дейности по образованието“, където са начислени капиталови активи над стойностния праг за компютър, климатик, мивка и др., термопомпа за Центъра за настаняване от семеен тип, стопански инвентар за нуждите на „Спортни имоти“, декори за пиеси за Кукления театър, картина за Художествената галерия, филм за ансамбъл „Пирин“ и книги за Регионалната библиотека.

Администрацията е отчела още, че заради високата задлъжнялост и наличието на значителни просрочени плащания до септември общината е финансирала уилищата с известно закъснение, но към настоящия момент всички пари са преведени с изключение на предоставените трансфери по НП „Изграждане на училищната STEM среда“, чието реализиране ще започне през 2021г. „Задържането на тези средства е временно и се основава на наредбите на чл. 126 от Закона за публичните финанси, но края на бюджетната година те също ще бъдат предоставени на училищата“, уверили са от общината.

На въпроса има ли сключени  договори за медийно обслужване и на каква стойност са, Томов е отгворил, че единственият договор е от 28 февруари за излъчване на общинските сесии – по 1100лв. с ДДС за всяко заседание, а към настоящия момент извърешените разходи от община Благоевград за медийно отразяване и публикации, включително и за Общински съвет, са в размер на 87 892,17 лв.

Администрацията е отчела пред ОбС председателя още, че селата не са останали забравени – за ремонт на асфалтови настилки и пътища в малките населени места има проведена обществена поръчка на стойност 160 965,76 лв. без ДДС, превела е 200 000-те лева за апарат за лъчетерапия на онкоболницата в Благоевград, а разходите за чистота до момента възлизат на  6 589 427,97 лв. с ДДС.

Най-тревожното от писмото на Томов звучи отговорът на въпроса за просрочените задължения на общината към 30 септември, които възлизат на 3 068 794,13 лв. Сумата е за неизплатена хоризонтална маркировка, ремонт на асфалтови настилки, изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците, сметосъбиране и депозиране на битовите отпадъци, почистване на уличната мрежа, поддържане на зелените площи и дейности по претоварване и транспорт.

Приложен е и отчет на зам.кмета по икономическите въпроси Ясен Попвасилев, в който детайлно са описани всички обекти, започнати и построени през 9-те месеца, колко е стойността им по договор, колко пари са платени и колко още остават за доплащане. От него става ясно, че фитнес уредите на открито, които бяха поставени в с.Лешко, където живеят 126 души, и с. Българчево /с население 203-ма души по настоящ адрес/, струват на общината общо 20 000лв., от които е платена само половината сума.

Филмът за ансамбъл „Пирин“ е струвал  6 000лв., Художествената галерия е обогатена с картина на младия художник Кирил Михайлов, която е продал за скромните 236 лв., за библиотеката са купени книги на стойност 25 005лв., а камбаната за църквата в Българчево е струвала 5000 лв.

Сред обектите, които реално до момента са останали без финансиране, е благоевградският зоопарк. От гласуваните 217 445 лв. за ремонт  и нови клетки до момента са платени  75 лв.

Източник: В.“Струма“

 

 

Свързани новини

Добра новина: Пускат движението по моста край Покровник

vesito

80 коли за месец прибра полицията в Бургас от пияни и дрогирани шофьори

vesito

Румен Томов вкарва предложение в ОбС за застрояването на паркинга зад съда в Благоевград  

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.