Хотелиери се гмуркат за миди в морето да покажат, че водата е чиста

Хотелиери и местни морски вълци са готови демонстративно да се гмурнат в морето за миди и след това да ги консумират без никаква обработка. Това заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), пред „Телеграф“. Идеята на демонстрацията е да докажа, че водата е чиста и туристите могат да са спокойни по повод притесненията, че морето може да е замърсено след разрушението на язовир „Нова Каховка“. Налбантов коментира още, че е запален от много години по плуването и ваденето на миди от морето и го прави от пролетта до есента. Според него съобщенията, че в българските води на Черно море може да има замърсяване, идват от хора, които не милеят за България, както и платени от конкуренцията от съседните държави. Вследствие на тях вече има откази от резервации на туристи както от чужбина, така и на българи.

Отказ

По думите на Налбантов обаче нашенци анулират запазени дати през юни заради студеното време, а не заради притеснения за чистотата на водата. В момента има молдовци и украинци в курортите, които твърдят, че водата е изключително чиста. В групите в социалните мрежи притеснени след инцидента в Украйна с язовира се допитват за мнения. Някои дори споделят, че вече са отменили резервациите си и търсят подходящо място с басейн в планините и в други градове в страната като Велинград, Троян и прочие. Има такива, които няма да отменят резервациите си, но търсят места за къпане и забавления, които обаче да не са на плажа.

Информация

Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, коментира, че за момента няма отлив на туристи във връзка с тези новини. Тя посочи, че за нея всичко това е спекулация. Провели сме разговори с всички, които наблюдават състоянието на водите и по тяхно мнение няма причина за притеснение, допълни Горанова. Чуждестранни туроператори изпратиха запитвания относно съобщения за замърсяване и на българското крайбрежие и поискаха официален източник да им потвърди, че няма причини за безпокойство. Вследствие на това от Министерството на туризма публикуваха информация от проучвания, в които се потвърждава, че няма замърсяване.

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че към 19 юни сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение. В извършвания мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

в.Телеграф

Свързани новини

Инж. Огнян Атанасов: От дефект трябва да превърнем Зелената сделка в ефект

vesito

Зов за помощ! Нека подадем ръка на Вили от село Крупник!

vesito

Румен Томов: Грешки се прощават, но не се забравят
Невярно твърдение на Методи Байкушев, провокира Румен Томов да каже истината

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.