Хлябът поскъпва! Сложната ситуация в Черно море повиши цената на пшеницата

Все по-напрегнатата ситуация в Черно море, където цивилни и търговски кораби се превърнаха във военни цели за руснаците, доведе до повишаване на цената на пшеницата в региона. Тази в Румъния е поскъпнала с близо 8%, отбелязва в свой репортаж телевизия TVR1, информира БТА. Медията информира, че на големите международни фондови борси котировките растат. При тези условия специалистите не изключват и поскъпване на хляба през следващите месеци.

„Цената на пшеницата остава висока заради войната”, категоричен е Цезар Георге, който търгува със зърно. По думите му, за да защитят търговските си пътища, украинците разчитат все повече на износа на зърно през Румъния, към пристанището на Констанца. Миналата седмица 30 кораба от украинските пристанища на река Дунав бяха допуснати да влязат в страната. При тези условия, с по-скъпи суровини и премахване на някои данъчни стимули, преработвателите не изключват по-нататъшно увеличение на цените.

„Тези, които искат да останат на пазара, ще направят необходимите корекции или ще се откажат от закупуването на суровини на склад и ще намалят персонала. Горивото се очаква да поскъпне и това ще окаже влияние върху логистиката”, прогнозира Йонел Арион, председател на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO), цитиран от TVR1. Руската блокада на Черно море позволява на Украйна да използва само транспорт по Дунав. Преди Русия да се оттегли от сделката за така наречения Черноморски зърнен коридор, дунавските пристанища отговаряха за около една четвърт от износа на зърно от Украйна. Зърното се товари на шлепове, които по-късно преминават през териториалните води на Румъния до пристанище Констанца.

Данните на Речната администрация на Долен Дунав-Галац показват, че в момента както Дунав, така и устията на реката са задръстени от кораби, които се опитват да достигнат и напуснат украинските пристанища. Над 477 кораба са пристигнали от вътрешните пристанища на Украйна през месеците май и юни, информират местните медии.

Свързани новини

Задържаха двама за кражба на 30 лв.

vesito

Област Благоевград с 11 нови случаи на коронавирус, 86 са регистрирани в страната през последното денонощие

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 29 февруари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.