ТЕЦ „Бобов дол“ спря временно работа заради ниските цени на тока на борсата

ТЕЦ „Бобов дол“ спря работа след Нова година за профилактика, но и най-вече заради ниските цени на електроенергията на борсата, съобщи изпълнителният директор инж. Любомир Спасов по БНР.

„Тази нощ и до сутринта в четвъртък ще бъде пуснат единият блок, следващата нощ – и втори блок“, добави той. Централата спира работа няколко пъти миналата година заради планиран ремонт или заради ниски цени на тока на борсата. В случая причина са ниските цени на електроенергията, коментира изпълнителният директор:

„Нямаме някакъв проблем, поради който да не работи в момента централата, но сме спрели за профилактика – ползваме ниските цени на тока. Сега – през нощта, палим, сутринта да сме вече в производство. Ще пуснем един и в другиден –  още един блок. По 150 киловатчаса на блок“, посочи инж. Любомир Спасов. В  дружеството се надяват правителството да изпълни ангажимента си по Плана за справедлив преход, касаещ регионите с въглищни централи – Перник, Стара Загора и Кюстендил, и да работят минимум до 2038 година:

„Да си работим и да има някаква прогноза. Иначе, ясно ни е, че ще са до време, но да се знае, а не всеки да си говори за различни години, с разлики от порядъка на 15 години – 2026-та, 2038-ва, 2050-та и т.н. Да кажат кое, но да се знае и да не е догодина.“

Свързани новини

Маргарита Насева, председател на Потребителския съвет към Електрохолд България: Електронната фактура гарантира удобство и сигурност за клиентите

vesito

ЕРМ ЗАПАД ОРГАНИЗИРА ИЗРИСУВАНЕ НА БЛОК В ГРАД БЕЛЕНЕ

vesito

Сайтове мамят с екскурзии и ваканции

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.