С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 138 години от Съединението на България

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 138 години от Съединението, кметът Илко Стоянов сведе глава пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България
С дълбок поклон и полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България, намираща се на пл. „Георги Измирлиев“ в областния център.
В знак на почит и признателност глава сведе кметът Илко Стоянов.
В церемонията участие взеха още военнослужещи от 3-то Бригадно командване, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на областна администрация, директорът ОД на МВР Даниел Димитров, представители на духовенството, на културни институции, на учебни заведения, на политически партии, общественици, граждани.
Ритуалът започна с химна на Р България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. Бяха припомнени и исторически факти за делото на предците ни.
На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя.
Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Свързани новини

/Видео/ На тържествена сесия! Председателят на ОбС Андон Тодоров удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин” на Благоевград доц. Атанас Дафинов, удостоиха бивши градоначалници на града с почетен знак

vesito

Шефът на „Биострой“ инж. Васил Бачев с призив: Не изхвърляйте клони, храсти и лозници в съдовете за смет!

vesito

Цифрите говорят: Каква е избирателната активност към 15:00 часа

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.