С полагане на цветя и празничен концерт отбелязаха Деня на Европа в Благоевград

С ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България в Благоевград бяха отбелязани Денят на Европа и Денят в памет на всички жертви във Втората световна война. Честването започна под звуците на химна на Р България и химна на Европейския съюз, изпълнени от Биг Бенд – Благоевград.
„Второто хилядолетие на европейската история е изпълнено с кръвопролитни войни, които винаги завършват с наказание и унижение за загубилия. Така се случва и след Първата световна война. Вместо да се постигне един траен мир, да се намери едно справедливо решение, да се потърси и да се даде прошка, победените биват унизени, а тяхното национално богатство бива изземано години наред. Когато избереш отмъщението пред прошката, неминуемо получаваш нова война. Така получихме и ние Втората световна война – още по-ужасяваща, с още повече жертви, с още по-трагични последици. Днес честваме Деня на Европа, защото едни мъдри хора стигнаха до правилните изводи. Избраха прошката пред отмъщението. И не само това, те поставиха основите на общността, в която ние живеем, а именно най-свободният, най-мирният, най-демократичният и най-богатият политически съюз в историята на света. Ние сме част от него и с това трябва да се гордеем. Вместо да накажат Германия победителите Франция и Америка предложиха декларацията „Шуман“ и Плана „Маршал“. Европейският съюз се крепи на три основни стълба. Първият от тях е свобода, демокрация и правов ред, вторият е благоденствие, което се постига чрез общия пазар, чрез общото движение на хора, стоки, капитали и услуги, който гарантира третия голям стълб, а именно мира. Всъщност ние в Европа избираме точно това – да имаме и трите стълба, за да можем да гарантираме трайност на всичко това, което сме постигнали. Никога не бива да забравяме нашата лична отговорност към демократичния процес в България и в Европа. Нека всички ние осъзнаем тази отговорност и да я пазим, да пазим този прекрасен свят, който успяхме да създадем, да помним, че в Европа няма фундаментален проблем. Каква ще бъде Европа зависи от всички нас“, каза в част от словото си кметът Методи Байкушев. В церемонията на площад „Георги Измирлиев“ се включиха още председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-областният управител Христо Ангелов, представители на обществени, културни институции и политически партии.
Тържествата по случай Деня на Европа продължиха с концерт на състави на НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ и Вокално студио „Фа Диез“ на площад „Македония“.

Свързани новини

Нови отличия за ФГ „Веселина“ 

vesito

Сандански ще бъде домакин на международния турнир по футбол – „ПИРИН КЪП“ 2024

vesito

Кметът Методи Байкушев: Балканите могат да станат новият икономически център на Европа

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.