Денят на Европа в Кюстендил

Тържествено шествие тръгна от площад „Велбъжд“ под звуците на Професионалния духов оркестър и достигна до паметната плоча на загиналите кюстендилци във Втората световна война.
Венци и цветя поднесоха областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов и Бойко Клечков, председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Боян Милушев, областният председател на Български антифашистки съюз, представители на Архиерейското наместничество, на политически партии и родолюбиви организации.
Присъстващите сведоха глава в памет на жертвите във Втората световна война.
В тържественото слово бе отбелязано, че преди 79 години на този ден приключва почти 6-годишната война. Това са съдбовни събития за света и за България. Една от най-славните страници в българската история и особено за град Кюстендил е спасението на българските евреи от лагерите на смъртта. Гордост за град Кюстендил са петимата му съграждани – Димитър Пешев, Петър Михалев, Иван Момчилов, Владимир Куртев и Асен Суичмезов, които с историческата си акция от 9 март 1943 година поставят началото на спасението на българските евреи.
Беше акцентирано и върху това, че в боевете на Втората световна война участва и героичният кюстендилски тринадесети пехотен Рилски полк. В заключителния етап на войната са се сражавали над 7 000 бойци от региона.
”Колкото и години да минат, те няма да заличат в паметта на признателните поколения героизма, подвига и саможертвата на българските войни. За тях вечно ще напомнят Страцин, Куманово, Ниш, Стражин, бурните води на Драва и Мур станали свидетели на стоицизма на българския войник“, се каза още в словото.

Свързани новини

Шести лекоатлетически пробег „Дупница Рън“

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 7 март

vesito

Община Банско въвежда временна забрана за движение и паркиране на пътни превозни средства до хижа Вихрен

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.