Съдът разреши да се издаде европейска заповед за арест на Цветан Василев

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест на Цветан Василев по две престъпления по чл. 253 НК (пране на пари). Съдът прие, че няма реална опасност Василев да извърши друго престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвивен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в 3-дневен срок.

През юли 2014 г. Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ. Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина. На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол. Заради промени в законодателството се налага сега прокуратурата да поиска от съда разрешение за издаване на ЕЗА за Василев.

Свързани новини

Жена – таксиметров шофьор пострада при катастрофа в Благоевград

vesito

ЕРМ Запад спира планираните прекъсвания до пълното възстановяване на щетите от авариите

vesito

Забраняват хипермаркетите и шумните заведения в жилищни сгради

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.