Кметът на Петрич Д. Бръчков обсъжда проблемите на общините на среща с министър Андрей Цеков

.

Общините предлагат съвместно с държавата да бъдат търсени възможности за дългосрочна устойчива програма за енергийно обновяване
На среща с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков и неговите заместници Веселина Терзийска и Ангелина Бонева ръководството на НСОРБ изложи своята позиция по проблемите, възникнали около първата покана за финансиране на проекти за енергийно обновяване на жилищни сгради, финансирана от ПВУ.
В срещата участие взе и кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Общинските ръководства проявяват разбиране към сериозното безпокойство на множеството граждани и общини, предизвикано от класирането на проектите за енергийно обновяване на жилищните сгради и смятат, че е нужно да бъде даден адекватен отговор за причините, довели до напрежение в обществото.
НСОРБ счита, че в публичния дебат трябва да се включи и Агенцията за устойчиво енергийно регулиране, която е компетентния орган за валидиране на обективността на сертификатите за енергийна ефективност, около които се породиха спорове.
НСОРБ счита, че трайното решаване на проблемите, свързани с енергийното обновяване на жилищния фонд, трябва да бъде търсено с реализирането на национална програма с прозрачни, достъпни и своевременно огласени правила за подкрепа на собствениците на жилища.
Пред министъра на регионалното развитие кметовете изразиха готовност активно да съдействат при разработването на подобна програма, възможностите за финансиране на която вече са в процес на обсъждане. Министърът на регионалното развитие и благоустройството обърна внимание, че целта на средствата в ПВУ е да бъдат постигнати реформи и затова балансът на регионалните диспропорции остава на заден план. Що се отнася до съмненията в истинността на енергийните сертификати и министерството и общините разбират, че проверка на над 3 600 енергийни обследвания не е възможна, затова по-важно би било да се търси прагматичен подход за решаване на проблема, макар и за по-продължителен период.
МРРБ извършва проверки по всички получени сигнали, техническите грешки се отстраняват, а възникналите съмнения за достоверност на издадените сертификати за енергийно обследване се препращат на АУЕР за проверка по компетентност.
Според министъра на регионалното развитие би могло да се мисли за Национална програма с четиригодишен хоризонт и годишен бюджет от ок. 500 млн. лв., която да бъде на разположение на граждани, които са положили усилия да формират сдружения, предприели са необходимите подготвителни действия и имат воля да участват солидарно в бъдещото саниране на своите домове.
Той увери ръководството на НСОРБ, че ведомството, което оглавява работи активно в тази посока.

Свързани новини

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” организират съвместна благотворителна кампания за набиране на средства за закупуване на мамографски апарат

vesito

Община Благоевград обяви конкурс за ремонт и поддръжка на уличната мрежа

vesito

Кандидат-кметът Румен Томов: Много бащи станаха на Ottobock , но истината е една!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.