Смъртно наказание за Тагарев, поискаха депутати. Министърът: Психоатаките продължават

  • Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, където над 35 г. чакат нова бойна техника, каза министърът, искайки ратификация за купуването на „Страйкър“-и
  • ГЕРБ защитиха ратификацията на договора със САЩ, но чакат до януари план за индустриалното сътрудничество за поддръжката

Смъртно наказание за „лицето Тагарев“ (военният министър Тодор Тагарев – бел. ред.) – това внезапно поиска депутатът на „Възраждане“ Ивайло Чоргов. А причината – ако и тази сделка се провали, въпреки милионите, хвърлени за нови „Страйкър“-и. Съпартиецът му Николай Дренчев посочи, че виновникът за разходите е в залата – “министерството изпълнява разпореждания от депутатите”.

„Проектът за инвестиционни разходи е предложен от МС, но ние като жалък гумен печат подписахме всичко, което те поискаха. Отговорност носим ние. Тук, в тази зала, са хората, които бъдещите поколения ще посочат като виновни за случващото се – за обезлюдяването, за колапса в здравеопазването и социалната сфера. Тук са хората, които пляскат милиарди на чуждата индустрия, вместо в нашата“, заяви Дренчев. На заплахата министърът запази самообладание.

„Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях“, каза той и благодари за подкрепата на проекта за инвестиционни разходи. „Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, в които над 35 г. чакат нова бойна техника“, заяви той. Отхвърли и критиките за работата с правителството на САЩ – то работело по този начин с над 60 страни по света, почти целия демократичен свят. И подчерта, че всички количества и срокове са уточнени в договора.

„Има ясен график. Договорът предвижда значително индустриално участие. Очакваме то да доведе до значим индустриален ефект не само за производство, но и за последващата поддръжка на тези машини. Ще имаме работа за десетилетия в резултат на този договор“, оптимистичен бе министърът. Тагарев добави, че ще има серия от договори, това е само първият. Доставката на боеприпаси и производството им е предмет на други договори и вече се водят разговори за производство в България „изцяло или поне частично“.

Според него бил избран и най-добрият вариант за плащане. Преди това Румен Гечев от БСП повтори вече познатата теза, че в Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини. И подчерта, че има множество производители на подобна техника, към които да се обърнем. Той отново настоя, че България подписва празен чек, защото никъде не е описана цената на резервните части.

Той предупреди главната прокуратура да следи внимателно и потенциалните сделки за безпилотни летателни машини.

„С какви очи и сърце ще натиснете копчетата „за“, като имаме горчивия опит с F-16? Kак се казват хората, които всеки път правят едно и също нещо, очаквайки друг резултат“, попита той, ядосвайки се на „поредната грешка“. Предложи да купят 10, да ги пуснат на полигоните, да ги дадат на механиците. И предупреди, че машините ще са с калибър, който не произвеждаме.

„Произвеждаме за цял свят, а ще трябва да внасяме през океана“, гневен бе той. Според съпартиеца му Стоян Таслаков „Страйкър“-ите били „на една мина живот“, а „американците са намерили тука едни баламурници“. Защото, за да се развива икономиката им, им „трябват повече глупаци, които да купуват неща, които не им трябват“. Бившият МВР министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев бе доволен, че „правителството продължава това, което правеха 3 правителства на ГЕРБ“.

„Единствено ГЕРБ купуваше бойни средства и говори за военни способности“, изтъкна той. И отрече F-16 да са „хартиен проект“. Tой атакува социалистите, че през 2009 г. са искали да купуват корвети.

„Добре, че отказахме тази сделка, тях и на чертежи ги нямаше. Тогава имаше много пари за отбрана – 3% от БВП при правителството на Станишев, и щяхме да купуваме корвети“, атакува той, докато защитаваше покупката на „Страйкъри“ сега. Шефът на ресорната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи в защита на сделката точно преди края на дебата.

„Искам да сте малко по-снизходителни към министъра и това правителство. Зародишът е в служебното правителство, което през май е задвижило нещата“, заяви той. И добави, че „Страйкъри“ в България имало от години – тренирали с нашите дори в Ново село. Техниката пък била изключително добра, а в договора са предвидени 80 млн. долара за индустриално сътрудничество и инвестиции в „Терем“. Той се надява още през януари в комисията по отбрана да има план как това сътрудничеството ще се осъществи. Работниците в заводите във Велико Търново и Варна били възрастни, не бива да се допуска те да бъдат обучени и след това – пенсионирани. След края на дебата Тагарев пак се оплака от „психоатаки“. И пак обясни, че схемата за плащане е най-добрата. Отхвърли и тезата за отпаднала необходимост на машините.

„Дали военното ръководство изпълнява заповеди – така бе при министър Джуров, той изпълняваше заповедите на „Ленинградски проспект“ в Москва“, заяде се той със социалистите, връщайки към времето на комунизма.

В крайна сметка сделката със САЩ бе ратифицирана със 146 гласа „за“, 53 против („Възраждане, БСП и трима от ИТН) и 5 въздържали се (двама от БСП и трима от ИТН) след близо час дебат, в който участие взеха основно БСП и „Възраждане“. Според Дренчев договорът се случвал по американски тертип: „Плати или умри“. А по предложение на Христо Гаджев от ГЕРБ депутатите веднага се захванаха и с второто четене на ратификацията. Разискванията продължиха точно 15 секунди – никой не пожела да се изкаже. Окончателно законопроектът мина със 148 гласа „за“, 53 против и 5 въздържали се./в.24часа

Свързани новини

Проблеми за развитието на спорта разискваха в Кюстендил

vesito

ДЕБНАТ ПО ПОКРИВИТЕ: Снайперисти завардиха центъра на София!

vesito

Кметът Методи Байкушев: Честит празник, скъпи студенти!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.