/Видео/ Благоевград празнува днес! Със слово Андон Тодоров призова за обединение, заедно да работим за развитието, просперитета и свободния дух на града

Председателят на ОбС Андон Тодоров повдигна духа на благоевградчани с впечатляващо изказване за празника на Благоевград. Това стана по време на тържествената сесия днес в зала „22 Септември“ в Благоевград. Проявата бе по повод 108-та годишнина от освобождението на Благоевград от османско иго.

Андон Тодоров припомни историческите събития от  5-ти октомври 1912 година и отправи пожелания към благоевградчани. Само човек, който милее за родния си град, като Андон Тодоров, може да открие по такъв емоционален начин тържествената сесия.

Ето словото на председателя на ОбС Благоевград:

„В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 5-ти октомври 1912 година е дата, която ярко се откроява в историческия летопис на град Благоевград.

Дата, която събира в едно възторга от дългожадуваната свобода и преклонението пред освободителите на Благоевград.

Днес – 5 октомври, Благоевград чества своя празник – 108-та годишнина от освобождението си от османско иго.

Отбелязва се с решение на Общинския съвет от
29 юни 2012 г. във връзка с 100- годишнината от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към България по време на Балканската война.

България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени в Балкански съюз, започват война срещу Османската империя за освобождаването на поробеното население в Македония и Одринско.

На 5 октомври 1912 година части на 7-а Рилска дивизия освобождават Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго.

Днес празнуваме, но не трябва да забравяме саможертвата на знайни и незнайни войни, дали живота си за да бъдем част от свободна България. Денят е свещен и винаги ще поражда в нас гордост, вдъхновение и преклонение.

 

Heĸa пoмним иcтopиятa и гepoитe, ĸoитo зaгинaxa, зa дa живeeм cвoбoдни!

Да помним е дълг! Защото историята не дава прошка за забравата.

Днес отдаваме своята почит на миналото, но и осъзнаваме отговорностите за днешния ден и бъдещето на Благоевград. Дължим го на нашите деца.

Затова нека им предадем завета да тачат и пазят свободата. „Свободата е най-висшето благо! 

5-ти октомври ще продължи да бъде пример за поколенията, пример за това, че само когато сме обединени сме силни.

 Днес, преминаваме през големи изпитания и отново имаме нужда да бъдем единни в името на Благоевград.

Нека заедно продължим да пишем историята на нашия град. История, от която да не се срамуват нашите деца и внуци, а да се гордеят, така както ние се гордеем с достойните дела на нашите предци.

 

Нека успехът на Благоевград, на цялата община, да се превърне в лична кауза на всеки благоевградчанин.

Нека градът живее в пулса и мечтите на всеки един от нас и независимо от предизвикателствата на времето, с позитивизъм и надежда да гледаме напред.

Имайте вяра, сила, кураж и увереност за доброто бъдеще на Благоевград.

 

Уважаеми дами и господа,

За повечето от нас родината е географско измерение, историческа памет, култура и народопсихология, а за мен предимно е и дълг, и бъдеще.

Благоевград, ти си моят избор, който непрекъснато ще доказвам!

Да живее Благоевград!

Честит празник, скъпи съграждани!

Бъдете здрави“!

Андон Тодоров откри  тържествената сесия на Общински съвет Благоевград по случай 108-та годишнина от освобождението на Благоевград от османско иго и призова всички да се изправят на крака в знак на почит към героите.

 

 

Свързани новини

ПРОВЕДЕ СЕ ВТОРО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА НА СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

vesito

Въпреки дъжда, коледното настроение завладя Гоце Делчев

vesito

Съветникът д-р Павлин Янкулски излиза на първа линия в РЗИ в битката с коронавируса

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.