Скандал в ОбС Благоевград! Съветничката Албина Анева иска оставката на председателя Радослав Тасков

Нов скандал гръмна около председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков. Общинската съветничка адвокат Албина Анева-Томова  заяви пред „Струма”, че ще поиска оставката му, и разкри  пикантна история, свързана с отправени спрямо нея обидни квалификации в коментари към статия на електронни издания и последвало разследване, което установило, че те идват от АйПи адрес, който  се води на член на семейството на ОбС председателя.

Историята е с дата  28 декември 2021 г. , от компютър с IP адрес, даден за ползване на фирма „АСТ-71“ ЕООД, е публикуван обиден и клеветнически коментар по адрес на Анева-Томова.

С помощта на ГДБОП разследващите от ОД на МВР – Благоевград безспорно са доказали, че на тази дата въпросният коментар е направен от IP адрес 178.254.212.31, който функционира на територията на Община Благоевград и е даден за ползване от търговско дружество „Нет-сърф.нет“ ООД. Дружеството е изпратило в полицията писмена справка, че адресът е предоставен на фирма „АСТ-71“ ЕООД с БУЛСТАТ 204664157. Фирмата е със седалище на ул. „Ангел Кънчев“ №20, а материално отговорно лице е съпругата на ОбС председателя Радослав Тасков – Албена Стоилова Таскова.

Проверката е направена по преписка, образувана в ОД на МВР – Благоевград по жалба на адвокат Албина Анева-Томова.

В края на миналата година тя случайно забелязва, че под статия на един от регионалните благоевградски сайтове се появява коментар, в който Анева е наречена „госпожа Лъжа“. В същия коментар се твърди, че адвокатката има роля в извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК, както и че е придобила хиляди дка гори чрез извършено престъпление по 209 от НК.

Чл. 167касае упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция срещу имотна облага, а чл. 209 е за измама.

Ден по-късно – на 29.12.2021 г., в друг регионален сайт е публикуван идентичен пост, в който съветничката отново е наречена „Г-жа Лъжа“ и й се приписват същите престъпления.

И тук, както и в първия коментар, липсва всякаква конкретика – от кого е получила Анева имотна облага, за да „упражни избирателното си право“, колко е получила, кого е измамила, за да „придобие хиляди декари гори“, как точно го е измамила и т.н.

Опитната адвокатка Анева веднага подава жалба до директора на ОД на МВР – Благоевград с твърдение за извършено срещу нея престъпление по чл. 148 от НК. Той е за публично нанесена обида, разпространена чрез печатно произведение или по друг начин, както и за клевета. Санкциите за тези две престъпления стигат до 15 000 лв. плюс обществено порицание.

От Районна прокуратура – Благоевград са посъветвали Анева да подаде жалба в Районен съд, където ще бъде образувано наказателно производство. Основното доказателство вече е налично – установеният от надлежен орган IP адрес на компютъра, от който е написан първият клеветнически коментар.

Албина Анева предположи, че най-вероятно коментарът е дело не на Албена Таскова, а на съпруга й Радослав Тасков заради обтегнатите отношения помежду им. Те са факт, въпреки че през 2007 г. тя беше съветник от листата на неговия Граждански съвет за Благоевград. 2 г. по-късно обаче Радослав Тасков депозира предложение за сваляне на съпартийката си Албина Анева от поста зам. председател на Общински съвет – Благоевград и се самопредложи на нейно място.

Антагонистичните отношения между Анева и Тасков се развиха през годините и достигнаха пика си през 2021 г., когато адвокатката категорично отказа да подкрепи кандидатурата на Радослав Тасков за председател на Общинския съвет и ясно и открито обясни защо:

„С Вашия избор този Общински съвет показа, че не вижда никаква промяна и нещо повече, че няма такава промяна. Това наистина е много обезпокоително за града и неговото управление. Аз ще продължавам да  работя за промяната и Ви казвам най-категорично, че няма да подкрепя нито едно предложение или проект за решение, което ще противоречи на интересите на Благоевград и ще ни върне във времето, когато тук имаше размирици и когато с Калоян Ханджийски и други колеги отстоявахме правата на гражданите“.

„Оставането на Радослав Тасков начело на Общинския съвет в Благоевград не само е вредно, то е пагубно за благоевградчани – коментира вчера Албина Анева. – Няма нужда да соча дъното, което Благоевград стигна, докато той управляваше с приятеля си Атанас Камбитов – всички виждат дупките по улиците, застроените зелени площи, виждат как минералната вода заобикаля училищата и стария общински плувен басейн, за да стигне до един единствен частен хотел, а съвсем отскоро захранва новия басейн, свидетели са на огромната безработица и на това, че по време на тяхното управление не бе открито едно работно място в производство. Тасков не трябва да остане председател и то не заради това, че си е позволил публично и без всякакви мотиви да ръси обиди и клевети по мой адрес. Да си председател на Общински съвет не е професия. Задържането на един човек на този пост, и то по време на управление на различни партии, е доказателство за липсата на промяна.

Друг е въпросът, че още двама общински съветници в момента правят аналогична на моята проверка за IP адреса, от който са ги обиждали в различни сайтове. Това обаче не е най-важното. По-важното е, че Тасков срути имиджа на институцията председател на ОбС до нечувани нива. Направи го със странната сделка, която реализира с „Фантастико“ – продаде им срещу 100 лв. 6 дка златна земя, което може да означава само едно – опит да се прикрие реалната цена на сделката, с която, както твърди, довел инвеститор. Въобще не говори добре за един председател на ОбС, че КПКОНПИ води срещу него дело заради сериозно разминаване между приходите и разходите му. Извън всичко това Тасков не ходи на работа, държи се надменно и арогантно, по време на сесии непрекъснато прави процедурни нарушения. И по всички тези причини съвсем скоро аз и група съветници, които като мен не одобряват поведението му, ще внесем искане за оставката на председателя на ОбС – Благоевград“, категорична е Албина Анева-Томова.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Затвориха ГКПП „Маказа“ за туристи към Гърция

vesito

Четири дни празник в Кресна

vesito

Отиде си футболна легенда от село Коларово  

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.