Синхронът между Общината и Общински съвет е възстановен! Ясен Попвасилев реагира светкавично, председателят на ОбС свика спешно заседание!

Извънредна сесия на местния парламент в Благоевград свиква на 13-ти ноември председателят Андон Тодоров.  Това става възможно, след като се върна от болнични една от двете технически сътруднички в местното звено към  ОбС, а вчера вр. и. д. кмет Ясен Попвасилев назначи още двама души и така най-после екипът е попълнен.  На мястото на секретаря в майчинство временно застава Биляна Филчева, а правните казуси се следи Борислава Николова, назначена като младши юрисконсулт.  Това стана възможно,  след като кметското ръководство промени изискването в административната си структура на ОбС да се обслужва от старши юрист с опит.

Така се разреши административната криза, заради която се наложи да бъде отменена редовната октомврийска сесия на местния парламент и бе провален търг за отдаване под наем на павилион за Коледния базар на площад „Георги Измирлиев“.

Свикването на извънредната сесия се оказа абсолютно наложително, тъй като в противен случай община Благоевград рискува да изгуби целева субсидия от държавата.  Това може да се предотврати, ако местният парламент одобри промени на бюджета и в инвестиционната програма с изменение на източниците на финансиране,  за да усвои в срок планираната за общините целева субсидия. Въпросът не може да чака до редовната ноемврийска сесия на 25-ти ноември, тъй като заявката за усвояване на субсидията трябва да се изпрати най-късно до същата дата и решението на ОбС трябва да е влязло в сила, за да се усвоят средствата до 5-и декември, когато е последният транш за годината.

Председателят на ОбСАндон Тодоров още вчера уведоми общинските съветници за спешността на ситуацията, като провери редиците на колегите си за да се увери, че на 13-ти ноември ще има нужния кворум зот 21 присъстващи в пленарната зала,пише в.“Струма“.

 

Сагата свързана с противоречеята между Томов и председателят на ОбС беше дълга. От 19.05  кметът  се инатеше в нарушение на закона по ЗМСА и не искаше да назначава юрисконсулт и секретарка в ОбС, като изтъкна причини,за които не можеше да  аргументира точно. Той не искаше да назначава нови хора в помощ на работата на ОбС като в същото време за 1 година назначи близо 50 души на служба в общината.

Това доведе до провала на няколко заседания, провали се и редовната сесия на 30-и октомври, както и на 27-и ноември.

 

 

 

Свързани новини

Разкриха бракониерство в борова гора над местността „Предела“! Поставени са примитивно чакало и примки за улов на диви животни

vesito

Земетресението в Пловдивско: BG ALERT спи, а земята се люлее

vesito

Изложба рисуваме лика на Гоце Делчев ще бъде подредена в историческия музей в града, носещ името на революционера

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.