САЩ осъдиха съдружник на Ружа Игнатова в OneCoin на 20 г. затвор (Обзор)

САЩ осъдиха съоснователя на криптовалутата OneCoin на 20 г. затвор, съобщи американската прокуратурата във вторник. Себастиан Карл Грийнууд е работил с криптокралицата Ружа Игнатова, която е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани лица. Двамата са обвинени в измама на стойност 4 млрд. долара. В допълнение към присъдата властите ще конфискуват от 46-годишния гражданин на Швеция и Обединеното кралство около 300 млн. долара – колкото се предполага, че е изкарал от измамната схема.

Според прокуратурата на САЩ Грийнууд неведнъж е правил подвеждащи изказвания пред инвеститори, с които е целял да ги накара да закупят, по негови думи, от “криптовалутата на бъдещето”. Докато OneCoin е представяна на пазара, създателите ѝ умишлено са я сравнявали с биткойн, за да уверят бъдещите инвеститори в нейната легитимност.

За разлика от законовите криптовалути обаче, OneCoin никога не е имала реална стойност и е била замислена от Грийнууд и Игнатова като измама от първия ден. Лъжа е бил и обявеният начин, по който се оценява стойността на криптовалутата. Основателите ѝ твърдели, че тя зависи от търсенето и предлагането на пазара – както се случва на реалния криптопазар. В действителност обаче става ясно, че цената на монетата се е определяла от самата компания произволно, без да се съобразява с пазарните сили. Предполагаемата стойност на OneCoin нарасна стабилно от €0,50 до приблизително €29,95 долара за монета към януари 2019 г. и от създаването си до самия ѝ край никога не е намалявала. “Като основател и лидер на OneCoin Карл Себастиан Грийнууд ръководи една от най-големите схеми за измами, извършвани някога”, заяви прокурор Деймиън Уилямс.

Грийнууд и Игнатова основават OneCoin Ltd. през 2014 г. Базират компанията в София. Започват да работят в САЩ през 2015 г. Само за 2 г. – от 2014 и 2016 г., схемата завлече 3,5 млн. инвеститори с повече от 4 млрд. долара. През този период Грийнууд е демонстрирал охолен начин на живот. Използвал е приходите от схемата за закупуването на дизайнерски дрехи и аксесоари на стойност около 2 млн. долара. Придобил е недвижимо имущество в Испания, Дубай и Тайланд, като дори е направил близо 500 хил. паунда първоначална вноска за яхта. /в.24 часа

Свързани новини

Окончателно: Освободиха от съдебната система благоевградския прокурор Райна Бачева

vesito

Лекар-гастроентеролог от Благоевград поболя семейство от Рила с грешна диагноза на болна жена и зловеща прогноза за края на дните и

vesito

Подобряват водоснабдяването на 5 села в Благоевградско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.