Разследват за присвоени пари за тунел „Железница“

Европейската прокуратура изненадващо обискира фирми и длъжностни лица по сигнали за пране на пари, свързани с изграждането на тунел „Железница“. Обискирани са и къщи на бизнесмени и съдружници в строителни компании – 6 фирми, участвали в реализацията на съоръжението на АМ „Струма“.

От европрокуратурата съобщиха, че са претърсени и четири къщи. Разследването е за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Събират се доказателства. Конкретни имена и фирми обаче не се съобщават официално към момента. Припомняме, че най-дългият пътен тунел в България беше отворен за движение в края на февруари. Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която сключи с консорциум от три фирми проекта за изграждането му. Той беше съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014 – 2020 г.), което дава основания за намеса на Европейската прокуратура, призвана да следи за законното разходване на европейския бюджет.

Изпълнителят на проекта за тунела получи приблизително 185 000 000 лева – приблизително 96 милиона евро, 85 процента, от които са финансирани от европейски фондове. След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5.6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура за инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Свързани новини

Атанас Стоянов: Нов облик на любимото място за разходка и отдих в Сандански

vesito

Пожар в Бобошево остави на улицата две семейства

vesito

Скандалът „Баче Цено и други наши ‘ора“ доведе до касиране

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.