Прецедент в община Благоевград! Пропадат редица търгове по вина на кмета! Коледните „кочинки“ под въпрос?

Заради липсата на общински съветници в комисията два пъти пропада търгът за отдаване под наем на павилионите на коледния базар на площада пред общината в Благоевград. Пропадат редица търгове по вина на общинското ръководство в Благоевград.

Това е прецедент и в историята на общинските търгове, досега подобно нещо не се е случвало.  Завчера  участниците в търга се събраха в заседателна зала в кметството да наддават, но за тяхна изненада председателката на комисията Гергана Симеонова съобщи, че обявеният търг е невъзможно да се проведе, тъй като комисията не е пълна и от състава й липсват  тримата съветници. Оказа се, че заради липса на административен персонал в звеното на ОбС от миналата седмица няма кой да приема и обработва пощата и тя се трупа неотворена.

Провеждането на търга за павилионите на традиционния коледен базар в Благоевград бе обявен на 13 октомври, но до последно бизнесмените, които обичайно участват в наддаването, се колебали дали да депозират оферти заради усложняващата се ситуация около разпространението на коронавируса. Направили го в последния ден на обявения срок, като 11 фирми са купили тръжни книжа за участие в наддаването. Вчера те трябваше да представят ценовите си оферти за наем на 4 павилиона за скара-бира, два от които двойни, и на 6 лавки за търговия с подаръчни стоки и  лакомства.

Търгът бе отложен с 24 часа в очакване от ОбС да назначат техни представители в комисията, което обаче едва ли ще се случи. Както „Струма писа, заради болнични на двете технически сътруднички към местния парламент бяха отменени заседанията на постоянните комисии към ОбС предишната седмица, както и редовната сесия, която трябваше да се състои на 30 октомври. Едната служителка е в болнични, а другата от няколко дни под карантина заради заразен с ковид в семейството й. Има още един щат на сътрудник в звеното на ОбС, но титулярката е в майчинство от месеци, а на мястото й няма назначен заместник, като кметът заяви, че нужда от трети щат няма.

Извън тръжната зала бизнесмените, закупили тръжни документи за участие, заявиха съмненията си дали изобщо ще се състои тази година въпросният коледен фестивал в Благоевград в условията на Ковид, заради тенденцията за увеличение на заразените и затягане на ограниченията с рестрикции най-вече за заведенията и търговските обекти. Базарът трябва да се проведе от 2 декември до 12 януари, но динамичната ситуация около разпространение на коронавируса не позволява да се правят каквито и да е прогнози. Ако ограниченията за 30 % пълняемост на закритите павилиони, въведено от вчера, остане в сила, бизнесмените се съмняват, че ще има смисъл да наемат временните търговски площи на базара. Те изразиха увереност, че ако по независещи от тях причини няма да могат да работят, общината ще им върне депозитите и евентуално внесените наеми.

Вчера за втори път бе провалено провеждането на търга за отдаване под наем на общинските площи за Коледния базар на площад „Г. Измирлиев“ в Благоевград. Причината е липсата на административен персонал в звеното към Общинския съвет, което прави невъзможно попълването на състава в тръжната комисия с общински съветници, тъй като няма кой да придвижва кореспонденцията между Общинската администрация и тази на местния парламент.

След вчерашния провал се налага да се обяви нов търг, като закупените вече от кандидатите тръжни книжа най-вероятно ще важат и за новата дата за наддаване. Същото ще важи и за внесените депозити, които са от 500 лв. до 4000 лв. в зависимост от големината на всеки един от павилионите, те са внесени от кандидатите и ще останат блокирани до следващата дата.

Източник: В.“Струма“

 

 

Свързани новини

Важно за жителите на община Струмяни

vesito

БСП- Благоевград на дъното! Заради участие в листата на „Изправи се. Бг“ изключиха д-р Вангел Арабаджиев от червените редици
Мая Манолова е по лява от Корнелия Нинова, Милев съсипа градската организация с издигането на Р.Томов за кмет, категоричен е д-р Арабаджиев

vesito

Благотворителен концерт „Метаморфози“ в подкрепа на децата със специални образователни потребности и 20 години Ротари клуб Банско-Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.