Поклон пред паметника на Димитър Икономов в Дупница

Община Дупница и Организацията на евреите в България Шалом канят гражданите на Дупница на тържествено честване и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Димитър Икономов в Градската градина в гр. Дупница.
Димитър Икономов е депутат от Дупница, който преди 81 години пръв алармира за готвената депортацията в нацистки концлагери на евреите от довоенните граници на България. Научавайки за бъдещите депортации, той уведомява за това Димитър Пешев – заместник-председател на 25-то ОНС и заедно, макар и политически врагове, те поставят началото на борбата за спасяване на евреите. След последвалата силна обществена реакция, депортациите са спрени . Основни действащи лица са Светия Синод на Българската православна църква, депутати и общественици.
Събитието ще се състои на 10.03.2024 г. от 11:00 часа пред паметника на Димитър Икономов в Градската градина гр. Дупница

Свързани новини

Александровска болница иска 27 000 лв. от семейство, за да предаде тялото на покойната им дъщеря

vesito

Акция „Шум“: Прибраха стотици ръмжащи коли и мотори

vesito

Ето какво ще е времето днес, събота, 20 април

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.