България е на първо място в ЕС по смъртни случаи на пътя

България е на първо място от 27-те държави в ЕС по брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това сочат предварителните данни на Европейската комисия за 2023 г. От европейските страни България и Румъния за миналата година имат най-висок дял на ПТП, завършили със смърт. У нас жертвите са 82 на 1 милион души, а в Румъния загиналите са 81 на милион население при средна стойност за ЕС – 46. Комисията отбелязва, че у нас между 2022 и 2023 г. се наблюдава понижение в броя на смъртните случаи на пътя, но същевременно е намалял и броят на населението, което води до по-лоши статистически резултати.

У нас правителството твърди, че пътната безопасност е сред приоритетите му. През лятото бяха приети поправки в НК, които позволяват да се отнемат коли от пияни и дрогирани шофьори. Преди това обаче не бе направена никаква организация и затова дълго време новата мярка не можеше да се прилага ефективно и предизвика хаос. Бе направен опит да се повиши и събираемостта на пътните глоби. След години размотаване МВР най-сетне даде възможност на шофьорите да проверяват за висящи и невръчени глоби, което веднага повиши приходите от санкции.

 

В края на мандата си сегашното правителство отчете намаление на броя на жертвите по пътищата с 35 души. Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че въведените мерки щели да дадат резултати след няколко месеца, а не от „днес за утре“. Всъщност от въвеждането на някои от мерките, например отнемането на коли, минаха повече от шест месеца. Миналата година в ЕС по пътищата са загинали общо около 20 400, което е с 1% по-малко спрямо 2022 г. Данните сочат, че малко държави членки са напът да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г. Сравнено с данните за 2019 г. в ЕС се наблюдава намаление с 2360 смъртни случая (10%), но спад не се отчита в Испания, Франция и Италия. В Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция дори има увеличение на броя убити на пътя. Най-безопасни в Европа остават пътищата са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27).

снимка: илюстративна

Свързани новини

Областният управител на Благоевград с поздрав за Съединението на България

vesito

Служители на ТП „ДГС Сандански“ установиха нарушители, извършвали незаконно сеч и извоз на дървесина

vesito

Времето днес, прогноза за петък, 18 август

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.