Плувецът Петър Мицин ще се бори в Париж за голямата си мечта – олимпийски финал

Само преди година Петър Мицин бе едно обещаващо име в българското плуване. 2023-а, през която той навърши пълнолетие, не само се оказа суперуспешна за него. 2 постижения направиха Мицин уникат в българското мъжко плуване. Скромното момче от Велинград стана първият наш състезател със световен рекорд и планетарна титла. Да, те са при юношите, но все отнякъде трябваше да се започне, след като допреди Мицин никой не бе стигал подобни върхове. Серията от успехи му донесоха 2 норматива „А“ и един „Б“ за олимпийските игри в Париж през това лято. Те са съответно на 400 и 800 м свободен стил и на 200 м кроул. Петър се цели в квота за френската столица и на 200 м бътерфлай.

„Голямата ми мечта е да бъда на финал в една от дисциплините на олимпиадата в Париж. За медал трябва да се потрудя доста, но времето ще покаже. Гледам да изпълнявам поставените ми задачи. Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност. Имам два норматива „А“ и един „Б“ за олимпийските игри, като и на 200 м бътерфлай мога да успея да се преборя за участие. Зависи колко съм тренирал. Пожелавам си да бъда жив и здрав, а и на всички спортисти в България. Нека се стремят към високи върхове, защото колкото повече усилия влагаш, толкова повече се доближаваш до целта. Няма нещо непостижимо. Рекордът ми на 400 м кроул 3,44,31 мин щеше да бъде шесто във финала на олимпиадата в Токио през 2021 г. и това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на игрите в Париж догодина. Ще се боря да превърна тази мечта в реалност“, споделя навършилият 18 г. на 19 август 2023-а Мицин.

Естествено, изключително силните резултати му донесоха редица награди. Петър се нареди трети в класацията за спортист на 2023 г. Заслужи да е №1 при младите спортисти до 19 г. в анкетата на viasport.bg, а това бе предхождано от приза „Спортен Икар“ на фондация „Български спорт“ за 2023 г. Но ето как започна всичко, за да се стигне до тези призове. На турнира в Одрин през март миналата година момчето от Велинград счупи за първи път държавните рекорди за мъже на 200 и 400 метра свободен стил. На 19 май в Бургас Петър стана първият българин, който слиза под 8 минути на 800 метра свободен стил.

Там той подобри отново постиженията си на 200 и 400 метра кроул. За да дойде европейското първенство за девойки и юноши в Белград в началото на юли. В сръбската столица Мицин спечели златните медали на 200, 400 и 800 метра свободен стил. В първата дисциплина заслужи норматив „Б“ за олимпийските игри в Париж, а в другите две е с норматив „А“. На 800 метра постави еврорекорд на шампионатите за юноши, а на 400 метра – световен. Така той стана първият български плувец в историята, който чупи най-добро постижение на планетата.

„Аз отидох на европейското с нагласата да покрия нормативи за олимпиадата, а не толкова да гоня рекорди. Но пък трудът ми даде плодове, на което се радвам много. Това е най-хубавото чувство за мен – когато работя здраво, а това ми се отплаща. Иначе пипайки стената и обръщайки се, погледнах към таблото. Като видях малкия надпис, индикиращ нов световен рекорд, не можах да повярвам. Бях зашеметен. После, така да кажа, се свестих и осъзнах, че съм световен рекордьор“, разказва Мицин. Месец по-късно в Дъблин той добави четвърта европейска титла в кариерата си – тази от шампионата до 23 г. на 400 м свободен стил. Последва вторият исторически връх за Петър. На 4 септември 2023 г. в Нетаня (Изр) той донесе на българското мъжко плуване първа световна титла. Тя дойде отново в превърналата се в негова коронна дисциплина – 400 м свободен стил./в.24 часа

Свързани новини

Емил Илиев е преизбран за кмет на община Струмяни

vesito

Мицин направи България №10 в света по медали

vesito

БСП отново се спря на Р.Томов за кмет, липсват други желаещи!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.