Ощетени от преизчислените пенсии атакуват НОИ – Благоевград

В НОИ – Благоевград отчетоха многократно увеличение на запитванията на гражданите във връзка с преизчислените пенсии, които започнаха да се изплащат от вчера. Някои се оказаха с по-малки пенсии през януари в сравнение с декемврийските. Затова потърсихме за коментар директора на социалната институция в Благоевград Илиан Георгиев.

„Създадена е организация, за да можем да отговорим на гражданите. Приемната е отворена за консултации с нашите специалисти при спазване на противоепидемичните мерки, следи се да не се стига до струпване на повече хора. Съобщения се изпращат и по електронен път. За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, което ще се връчва на лицето при поискване. В зависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“. Лицата, разполагащи с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ще могат да направят справка за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на интернет страницата на НОИ след началото на месец януари 2022 г.“, обясни директорът на ТД на НОИ – Благоевград Илиан Георгиев.

„Всички пенсионери получават увеличение на размерите на пенсиите си. Средното увеличение на изплатения размер на пенсиите е 12,9% и отговаря на среден ръст от 61,25 лв. То се отнася за 2 047,2 хил. пенсионери, които са получавали пенсия и през декември 2021 г., и през януари 2022 г.”, заяви за „Струма” началникът на отдел „Връзки с обществеността” в ЦУ на НОИ Георги Терзийски, към когото отправихме въпроси за преизчислените пенсии.

На въпроса ни относно оплакванията за разминавания между декемврийските и януарските пенсии, отговорът беше, че пенсиите са увеличени, но така наречената ковидна добавка е по-малка. „През декември е била 120 лв., а сега е 60 лв. Или да обобщя – пенсиите са увеличени, добавката не е същата“, добави шефът на пресцентъра на НОИ и допълни, че за първите 6 дни на 2022 г. от електронната услуга – справка за разпорежданията на пенсиите, са се възползвали над 200 000 граждани.

В същото време обаче стана ясно, че при преизчисляване на пенсиите са ощетени категорийните работници. Затова държавата ще даде нова индивидуална добавка на всеки пенсионер, който въпреки преизчислението на пенсиите и новия Covid бонус от 60 лв. не може да достигне нивото на пенсията си от декември. Тя ще важи до края на юни, когато трябва да спре и раздаването на Ковид бонуса от 60 лв.

„Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която е по някакъв начин засегната от размера на пенсията, ние ще коригираме още от следващия месец това”, увери социалният министър Георги Гьоков.

Припомняме, че минималната пенсия бе повишена от 300 на 370 лева, а максималната – от 1440 на 1500 лв. Социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

В Банско започват Националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски

vesito

Благотворителен концерт „Помогни без причина!“ в Сандански

vesito

Домът на културата в Гоце Делчев е напълно обновен по мащабен проект

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.