Д-р Павлин Янкулски изчисли: С кредита от 29 млн. лв. за „Парк Бачиново” всеки благоевградчанин, включително и бебетата, ще заборчеят с по 500 лв.

Горещ дебат заформиха снощи благоевграчани, отзовали се на поканата на кмета Илко Стоянов за обществено обсъждане на идеята му за теглене на кредит от 29 млн. лв., с които да се оправи градският парк „Бачиново” и градът да стане привлекателна туристическа дестинация.

Множеството изчака презентацията на проекта, направен от бившата общинска съветничка и настоящ шеф в общинската администрация Гергана Муртова, която призна, че работила по него 3 месеца и в крайна сметка го оценява като много добър. Муртова нахвърли мимоходом няколко цифри, сред които и тази, че проектът е за 400-декаров парк, който ще е много по-голям от досегашния, че плановете са на мястото на порутения Аквапарк да се изградят външни и вътрешни басейни с терми, да има много мостчета и площадки, отлични условия и се спря на същината на обсъждането: планираният от общината кредит от 29 млн. лв. ще се изплаща 20 години след 3-годишен гратисен период, а лихвата по кредита ще е 0,63%. Тя бе категорична, че инвестицията си заслужавала, защото ще открие 40 работни места, освен това не само паркът ще се самоиздържа, но и ще носи малка печалба. Разчетите Муртова и колегите й направили на база 1200 души посетители на плажа в пиковите месеци, всеки от тях ще плати 7 лв. за входно билетче, вероятно ще похарчи и още 5 лв., при което само аквапаркът ще носи на общината годишен приход от 250 000 лв. В края на презентацията сумите бяха закръглени на 3 млн. лв. приходи на 2 млн. лв. разходи, тоест 1 млн. лв. чиста печалба.

Веднага след бившата съветничка подробности по проекта бяха представени от арх. Димитър Паскалев, който обяви и иновативната идея – картинката на бъдещия парк, която бе опъната през цялата заседателна зала, да бъде изложена в Благоевград така, че всеки жител на града с жълти листчета и кабърчета да може да посочи на кое място какво спортно, развлекателно или друго съоръжение би искал да има. Той призна, че проектът е заимстван от Швейцария, а планираните 10 нови басейни в района на аквапарка ще бъдат облицовани с неръждавейка, за да могат да издържат на минералната вода поне 30 години. В началото и края на парка пък се предвиждали спирки на градския транспорт, като тенденцията е благоевградчани да спрат да ходят до езерото с колите си, а да използват само рейсовете.

„Ама какъв проект показвате вие, като реката е останала без капка вода, за какви мостчета говорите и какви зелени площи, след като в района няма никаква система за поливане и на настоящата зеленина”, скочи първа психоаналитичката д-р Ангелина Давидкова. Веднага след нея тон на последвалите дебати даде Георги Бузов, който бе категоричен: Паркът не е приоритет за благоевградчани, приоритет са им разбитите улици, липсващото осветление и порутеното детско отделение. „Кои неотложни обществени нужди налагат този проект да е приоритетен, колко лева е печалбата на общината, за да си позволим да връщаме всеки месец по 150 000 лв. кредит, догодина ще има избори и когато този проект се провали, кой ще поеме отговорността”, атакува Бузов градоначалника с цял куп въпроси.

„Моя ще е отговорността независимо кой ще е следващият кмет, но проектът няма да се провали, защото в София вече бе направен такъв аквапарк, в Бургас се готви същия”, увери го Стоянов.

Видимо притеснени от огромния дълг, който общината смята да вземе, благоевградчани притиснаха с въпроси и главния финансист Борис Механджийски. Той обясни, че дори ако парк Бачиново не започне да се издържа и да носи печалба, с новия 29-милионен кредит и всички други непокрити дългове на бившата кметска управа общината ще плаща месечно по 260 000 лв., което е нищо в сравнение с 2021 г., когато сме плащали по 325 000 лв.

Адвокатът Методи Байкушев даде съвсем друга посока на обсъждането – хората дошли да решават за приемане на дълг за проект, а вместо проект пред тях има една картинка.

„Объркали сте реда – първо се прави проект, прави се количествено-стойностна сметка, за да се види колко пари са нужни, тогава се одобрява от населението готовият проект и чак тогава се говори за кредит. Комунизмът свърши. Тази община не може една тоалетна да построи в общинско училище, тръгнала да тегли заем за парк и да го гарантира с всичките си приходи!”, атакува Байкушев.

Рамо му даде и съветникът Павлин Янкулски, който окачестви идеята за нов парк Бачиново като нещо красиво, само дето Благоевград нямал приходи като в Кувейт. „30 милиона лева за 20 години да се върнат с близалки и билетчета от басейна според мен е невъзможно. С този заем, изчислих, всеки благоевградчанин, включително и бебетата, ще заборчеят с по 500 лв. В тази икономическа криза това е абсурдно. Сега разбирам зако вдигнахте 3 пъти таксата за смет на благоевградчани, а в същото време една програма за разделно събиране на сметта не можахте да направите. Знаете ли колко трудно живеят хората? Затова аз ще инициирам референдум градът да реши дали това е най-важният му приоритет – парк Бачиново”, закани се Янкулски.

Срещу проекта се обявиха още бившият общински съветник Димитър Урдев, Владимир Милушев, Владислав Христов и дори арх. Сандев, който деликатно предложи услугите на колегите си от Благоевград, когато се стигне до изработване на архитектурен план за парка.

Твърда защита идеята получи само от шефа на Комисията за защита на потребителите Любомир Палаханов и екссъветника-хотелиер Румен Калайджиев, които видяха в парка спасение за благоевградския туризъм и основа за бърз икономически възход.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

ОБС избра Анита Коцелова за ВрИД кмет на Благоевград до края на изборите

vesito

БСП отново се спря на Р.Томов за кмет, липсват други желаещи!

vesito

Сандански – домакин на два турнира по минифутбол през януари!

vesito

1 коментар

Гошка Дацов 08.01.2022 18:07 at 18:07

Твърдо НьЕ!!! Комунистите пак искат да ни загробят. Палаханов е стар комунист.

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.