От Община Петрич са започнали с подготовката по поддръжката на пътната мрежа през зимния сезон

От Община Петрич са започнали с подготовката по поддръжката на пътната мрежа през зимния сезон, каза за БТА заместник-кметът Минка Салагьорова. Тя обясни, че когато се готвят за зимата, има няколко дейности, които се правят предварително. Първо се подготвят пътищата, изрязват се храстите и се прави маркировка, за да може пътната обстановка да бъде спокойна при снеговалежи. Това, което е най-важно в случая, е възлагането на договори за зимно поддържане и снегопочистване на фирми чрез обществена поръчка, посочи тя.

Салагьорова обясни, че до миналата година са имали тригодишен договор с определени фирми. Тази година са обявили нова обществена поръчка и вече имат решение за изпълнителите по отделните обособени позиции, като предстои да бъдат сключени и договори. Което означава, че и тази подготвителна дейност сме я направили, каза зам.-кметът.

В община Петрич снегопочистването и зимното поддържане на пътища е разделено на три района. Първият са улиците в града, които са с обща дължина на пътната мрежа 91 километра, вторият е Подгорският и Марикостински район – с дължина 97,1 километра, а третият е Огражден – 91 километра. За всеки един район стойността за поддръжка и снегопочистване на година е 90 хил. лева, т.е. за два експлоатационни периода – 180 хил. лева, каза Салагьорова.

Този път обществената поръчка е за две години, като Салагьорова уточни, че заплащането за поддръжка и снегопочистване е на база свършена работа. Тя обясни, че се правят комисии, в които влизат и кметовете на отделните населени места. Тези комисии удостоверяват, че работата е свършена, съответно в какъв обем и колко машини са работили. Ние имаме хора, които контролират този процес, съответно на базата на тези протоколи заплащаме на фирмите, каза зам.-кметът.

Салагьорова посочи, че фирмите имат задължение да представят техниката, с която ще работят, план-график за действия при обилни снеговалежи, човешките ресурси, както и всичко, което ще мобилизират при изпълняването на дейността.

Извън тези дейности Община Петрич е осигурила 160 тона сол, както и пясък. Този пясък е поставен на възлови места, за да има депа на близки разстояния и да се реагира в момент на необходимост. Включително, освен в населените места, това направихме и по пътя за хижата, защото там е много стръмно и опасно, посочи зам.-кметът. Има и осигурени предварителни договори с техника, която да се използва от Общината, за да може да се опесъчава и да се почиства натрупаният сняг, каза още Салагьорова.

Свързани новини

ГТП – Рик Кар Транс се премести в Терминал „Богдански“ в Благоевград

vesito

Жена е открита в тежко състояние на ски пътя над Банско

vesito

ОбС – Благоевград налага мораториум на строителството в зелени площи

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.