Общинският съветник Христо Ковачки загуби дело срещу КПКОНПИ за глобата от 41 375 лв.

Благоевградският общински съветник Христо Ковачки загуби в Административен съд делото срещу КПКОНПИ. Той обжалва глобата от 41 375 лв., която му бе наложена за конфликт на интереси, изразяващ се в 2 негови гласувания на общинските сесии на 13.11.2020 г. и 22.12.2020 г. Тогава с цел подпомагане на местния бизнес наемите на затворените заради пандемията от коронавирус заведения, ползващи общински помещения, и на тротоарните площи бяха намалени. Общинските обекти, които са отдадени на концесия – МОЛ „Ларго” и минералната баня, стопанисвана от сестрата на Христо Ковачки, също получиха облекчения. Грешният ход на общинския съветник обаче бил, че гласувал „за“ предложението на тогавашния кмет Румен Томов за намаляване размера на концесионните плащания в община Благоевград с 30%, а на следващата сесия и „за“ освобождаване от концесионни вноски на мола и банята за периода от 01.12.2020 г. до 31.01.2021 г. Така е допуснал конфликт на интереси, който е могъл да избегне, като не участва в гласуването. КПКОНПИ бе установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22.06.2009 г. Първоначално в концесионния му договор, който е за 25 г., бившият кмет Костадин Паскалев му беше определил годишно концесионно плащане в размер на 144 000 лв. С допълнително споразумение от 30.04.2014 г. плащането бе намалено на 83 000 лв., което прави по 6917 лв. месечно. На 17.12.2019 г. Ковачки прехвърли фирмата си „Кристо 2008” ЕООД на сестра си Роза Ангелова Цонева, защото в противен случай щеше да нагази в други членове и алинеи на Закона за конфликт на интереси и пак подлежеше на финансови санкции. Общинският съветник бе санкциониран два пъти по 5000 лв., отнемане в полза на общината на възнаграждението му от 941 лв. от двете сесии, както и на 30 434 лв. глоба, на колкото комисарите на Цацаров пресметнали материалната облага за 10 месеца на фирмата, собственост на свързаното с него лице. Христо Ковачки атакува пред Административен съд наложената му глоба с общ размер от 41 375 лв., но съдията по делото Марияна Мицева потвърди решението на КПКОНПИ като законосъобразно и отхвърли жалбата. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

За същите две гласувания „за” КПКОНПИ наложи глоби от по 5000 лв. за конфликт на интереси и на общинските съветници Красимир Роячки и Гергана Янчева, като и те оспориха глобите пред Административен съд – Благоевград. Делото на Красимир Роячки приключи, но не в негова полза, и той обжалва пред ВАС, а на Гергана Янчева още не е приключило на първа инстанция.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на VII СУ Лилия Стоянова откриха спортна площадка в двора на училището

vesito

„Служител на годината“ за 2023 г. на община Кресна

vesito

Съдия в конфликт на интереси решава дело за АМ „Струма“ в полза на зелените

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.