Община Петрич изпълнява проект, който ще помогне за развитието на античен град Хераклея Синтика като туристическа дестинация

Реставрация, консервация, популяризиране и социализацията на античен град Хераклея Синтика са включени в проект, който Община Петрич изпълнява, с цел развитието на обекта като туристическа дестинация. До този момент не е била обособена туристическа инфраструктура, която да позволи на хората да влизат в голяма част на подобектите в античния град. Също така е липсвал и туристически център, където да се продават билети и да се дава подходящата информация. Това разказа за БТА експертът от Общинската администрация Катя Стоянова.

Най-важното от научна гледна точка за обекта е, че благодарение на този проект успяхме да консервираме една трета от това, което дотук е разкрито, за да може да се даде фронт на работа и на действие оттук насетне на археолозите да продължат своите разкопки и последващо проучване, каза Стоянова. Проектът е един от най-мащабните на Община Петрич. Той е с комбинирано финансиране и включва безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и финансов механизъм, който дава възможност Общината да вземе нисколихвен кредит, който да бъде върнат от приходи от туристическия обект, обясни експертът.

В рамките на този проект е консервирана голяма част от археологията, изградени са туристически пътеки, направена е връзка между отделните обекти. Изградени са площадки за наблюдения и посетителски център. Изграден е и паркинг за автобуси и автомобили.  На 500 метра от обекта е обособена зона за социализация. Там ще бъдат изградени туристически център, места за храна и напитки, детски лагер, както и паркинг за къмпинг и каравани, със всички съвременни изисквания, посочи още Стоянова. В момента обектът е затворен за посетители, тъй като там текат строителни дейности. Стоянова каза, че туристите продължават да идват, затова в близост е обособена постоянна изложба и зона, където да се изнасят информационни беседи.

По думите ѝ Петрич вече е разпознаваема туристическа дестинация, а все повече хора говорят за общината и за всичко, което има като природни дадености. Това рефлектира и върху социално-икономическия живот. Вече наблюдаваме увеличение на местата за настаняване, интересът е по-голям към инвестиции в района, дори и на хора, които нямат общо с него, така че в следващите години, когато отворим и обекта, ще бъде отчетен много ясен и видим ръст на това какъв е приходът, какви са добрите резултати от реализирането на този проект, каза Стоянова.

Атанас Герчев е служител в античния град и живее в съседното село Рупите. За БТА той разказа, че с годините туристическият поток се увеличава, а на празници интересът е още по-голям. „Последния път, на 3-ти март, от 300 до 500 човека може би минаха оттук“, каза Герчев.Той обясни, че голяма част от туристите се връщат отново, за да видят новостите. По думите му туристическият обект допринася за развитието на целия район. „В нашето село има четири къщи за гости, сега се подготвят още две и те са пълни. Даже с предварителна резервация, хора от тази година за следващата искат отново да идват тук“, каза служителят.  От Община Петрич посочват, че е изградена и достъпна среда за трудноподвижни и хора с увреждания. БТА/Евелина Митрева

Свързани новини

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР Благоевград

vesito

Ученичка от Гоце Делчев представи своя самостоятелна изложба „През релсите на живота“

vesito

Банскалията Никола Калистрин постави нов рекорд в скоростното изкачване на връх Копитото

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.