ОбС спечели делото срещу Томов за предложената от Андон Тодоров програма за развитие на община Благоевград

Административен съд остави без разглеждане жалба на кмета на Благоевград Румен Томов против решение на Общинския съвет от 26 ноември 2020 г., с което е приета програма с приоритетите на общината за срока на мандат 2019- 2023 г. Припомняме, че програмата бе внесена за разглеждане по предложение на председателя на Общински съвет Андон Тодоров на основание чл. 62, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация, а решението, мотивирано с разпоредбата на чл. 21, ал. 1, т. 12 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според кмета обаче програмата е приета при липса на компетентност на ОбС, включително и в противоречие с действащата нормативна уредба, поради което го връща за повторно разглеждане , но след като това не се случва, оспорва акта пред Административен съд и настоява решението да бъде обявено за нищожно. Според съдия Димитър Думбанов жалбата е недопустима, тъй като решението на общинските съветници не е административен акт, който подлежи на съдебен контрол, което е абсолютна пречка за разглеждане на жалбата. С тези мотиви делото е прекратено.

Припомняме, че това е втора жалба на кмета Румен Томов срещу решение на ОбС – Благоевград от заседанието на 26 ноември миналата година, която е оставена без разглеждане поради недопустимост. Поради тази причина преди два дни съдия Иван Петков прекрати делото по жалбата на кмета срещу решението на общинските съветници, с което задължиха управителите на общинските дружества да осъществяват банковото обслужване на своята дейност само в банките, с които общината има договор до края на 2019 г. Определенията на АС – Благоевград подлежат на обжалване пред ВАС.

Източник: Вестник “Струма“

Свързани новини

Община Петрич с нов заместник-кмет

vesito

Община Сандански с първи одобрен проект от Плана за възстановяване и устойчивост!

vesito

Община Благоевград изплати еднократна помощ за новородени на 89 семейства, в размер на над 95 хил. лв.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.