ОбС – Благоевград налага мораториум на строителството в зелени площи

Общински съвет – Благоевград налага мораториум върху строителството във всички зелени площи и конфликтни имоти , които в момента са с различно предназначение от отразеното в Общия устройствен план. Това решиха местните парламентаристи на редовно заседание днес с 33 гласа „за“.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев поиска ОбС да възложи на кмета в двумесечен срок изменение на Общия устройствен план и зоната при кортовете на Бачиново да стане устройствена зона за спорт и атракции, както и да се изготви списък със всички спорни имоти с предназначение за строителство.

Съветник се изказа,че Общия устройствен план се нуждае от незабавна корекция и предложи да се наложи мораториум за строителство на всички зелени зони.Той обясни,че обществото има абсолютна нетърпимост към неясноти и ясно го показва в социалните мрежи и даде съвет на общинските съветници да покажат глобалното отношение към проблема.

В началото на заседанието съветниците от групата на ГЕРБ в Благоевград внесоха като извънредна точка предложението за изменение на общия устройствен план. Те възложиха на кмета да предприеме действие за промяна на плана и да го внесе в администрацията и комисиите за подробно разглеждане.

От БСП предложиха точката да бъде върната за разглеждане на следващо заседание, но предложението им не се прие. И така стана ясно,че се очаква изготвянето на нов Общ устройствен план.

Съветниците разгледаха годишния финансов отчет за 2019 –та  на ОФК „Пирин“, който е реализирал печалба в размер на 334 хил.лв.Отхвърлена бе предложената от общинската администрация Система за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Благоевград.

Съветникът Ивайло Златанов,който е началник на РУО апелира да се върви към система за централизиран прием, който ще облекчи учителите и даде пример, че такъв се прилага в София и Пловдив.

Съветниците  определиха членове на временна комисия за избор на омбудсман, тъй като мандатът на досегашния – доц. Валентин Василев, изтече. Съветниците избраха Кирил Илиев за председател на комисията, а в нея влизат Кирил Ваклинов, Ивайло Червилов, Лилия Мечева, Мирослав Чолев, Рашко Динков и Анна Мазурска.

 

Свързани новини

Дългогодишен преподавател в ЮЗУ почина от коронавирус

vesito

Жители и гости на община Разлог отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

vesito

Университетският център „Бачиново“- Благоевград ще бъде домакин на платформа за генериране на креативни идеи в рамките на проект „Инкубатори за иновативни предприятия“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.