/Видео/ ОбС Благоевград отхвърли новата система за прием в І клас, не одобри и нова структура на бюджетното звено „Социални услуги“
Ивайло Червилов сряза предложението на Иван Ризов

ОбС – Благоевград отхвърли новата система за прием в І клас, предложена от Общинска администрация, да влезе в сила след 1 година. Предложението за ново райониране при прием на първолаци в основните училища в града, разработено от директора на VІ ОУ в кв. „Струмско“ Димитър Арабаджиев, не намери подкрепа още при обсъждането в комисиите и бе внесено в пленарна зала с 5 становища „не приема“. По искане на червения съветник Вл. Пандев председателят на Комисията по образование, култура и  вероизповедания Ивайло Златанов като шеф на РУО даде разяснения за причината за отрицателния вот. „Основната причина е, че в системата има категорично определяне на районите за прием на първокласници в училищата, което бе практика от 70-80 -те години на миналия век. В сега действащата система районите се припокриват , т.е. родителите имаха правото на избор на училище, както е по закон. Ако приемем новата система, как родителите ще упражнят това право, след като ще са длъжни да запишат детето си точно в едно определено училище?!“, попита Златанов. Той обясни още, че няма как да се случи скоро едносменен режим на обучение, тъй като строителството на нови учебни сгради и пристрояването на нови крила скоро няма да стане и не е нормално в 16-класно училище да има над 20 класа, какъвто е случаят във ІІ ОУ.

„Сутрин в 7,30 часа по улиците ходят само ученици и учители, в никоя друга сфера работният ден не започва толкова рано и не свършва толкова късно заради двусменния режим, заради който и учебният час вместо по 45 минути се намалява на 40 минути. Тази порочна практика е и в две, не искам да кажа елитни, но предпочитани от родителите училища – Езиковата и Математическа гимназии, в които не знам как става почистването на стаите и коридорите между двете смени. Освен това при определяне на конкретни райони на прием как ще се създаде конкурентна среда между училищата?! Бих апелирал да вървим към система на прием без намеса на субективния фактор, т.е. централизиран прием, какъвто се прави в София, Пловдив, Варна“, посочи Ив. Златанов.

Зам. кметът Василиса Павлова защити новата система за прием, като посочи, че чрез нея се премахва възможността всички деца от ромската Предел махала да бъдат записани в едно училище и да се стигне до сегрегация. „В кв. „Еленово”, който е прилежащ район на Осмо и Единадесето училище, има 195 деца за прием в І клас, ако всички родители подадат заявления, децата им да учат например в Осмо, как ще стане това при одобрен прием на 88 деца?!“, зададе логичен въпрос Павлова и припомни жалбите от предишни години от родители по този повод. Въпреки аргументите й едва 18 съветници подкрепиха предложението, 10 бяха „против”, а 11 се въздържаха, и то бе отхвърлено.

Местният парламент не одобри и нова структура на Бюджетното звено „Социални услуги“, предложена от кметския екип. Причина да се отхвърли бе острата реакция на съветниците от групата на ГЕРБ, които декларираха, че няма да подкрепят точката, тъй като от 1 юли влиза в сила новият Закон за социалните услуги и нещата не трябвало да се правят „на парче“. Зам. кметът по хуманитарните дейности В. Павлова подчерта, че промените в закона нямат отношение към тази структура, подчертавайки, че тя обединява 19 услуги в общината, от които в момента 4 са нови и не са обхванати под „шапка“, което означава, че не може да се контролира дейността им.

„Най-вероятно искате да изземете ръководните функции на ръководителите им, за да централизирате управлението и да се освободите от някои хора“, атакува съветникът Кирил Илиев. В. Павлова подчерта, че въпросните 4 услуги до момента са извън социалната структура, от друга страна, в нея фигурира услуга, която вече не съществува .

„Един от ръководителите на тези комплекси от 3 месеца не е на работа, означава ли това, че услугата не се извършва?!“, посочи зам. кметът в отговор на нова атака от ГЕРБ, че целта са уволнения в сферата. Новата структура бе отхвърлена с 16 гласа „за“, 7 „против” и 16 въздържал се.

Третото предложение, което вчера ОбС – Благоевград не прие, бе искане на съветника Иван Ризов да се освободят от наеми за времето на извънредното положение наемателите на общински помещения в сгради, които са били затворени, и те не са имали достъп до офисите си. „Имам подписка от хора в сградата на покрития пазар, която бе затворена, и накоито през март и април не са им взети парите за наемите, а сега са получили бележки, че дължат и двата наема, при това с лихвите“, информира колегите си съветникът. Темата превърна в говорилня заседателната зала и мнозина взеха отношение, тъй като се касаеше за промяна на вече взето решение на предишно заседание, с което съветниците освободиха от наеми за периода на извънредно положение наемателите, които не можеха да упражняват търговска дейност заради министерска забрана.

Съветникът от ДПС Исмет Узунов предложи, ако се гласува искането, да се уточни, че решението се отнася до наемателите в сгради със спрян достъп, като те се задължат в декларация, носейки наказателна отговорност, да посочат, че дейността им е била възпрепятствана. Колегата от групата му Ивайло Червилов обаче бе остър, че предложението е абсурдно, след като ОбС вече има становище по казуса.

„Вече имаме гласувано решение и не може за се променя заради някой, който е решил, че не иска да си плати наема”.

„Явно обслужвате чужди интереси и сте влезли в ОбС да ги защитавате“, нападна го Ив.  Ризов. Острият му тон не донесе полза на предложението му и то бе отхвърлено заради  23-ма въздържали се съветници и само 8 в негова подкрепа.

Заседанието на ОбС – Благоевград вчера се проточи до ранния следобед заради продължителните дискусии по първите 10-ина точки, които отнеха около 3 часа от работното време на местния парламент. Мнозина от съветниците не издържаха и към 12 часа притичаха до барчето на общината за по един геврек да залъжат глада, тъй като бе видно, че заседанието ще се проточи заради заложените 50 точки в дневния ред.

Източник: В.“Струма“

 

Свързани новини

От понеделник някои от улиците в Сандански ще бъдат еднопосочни

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР-Благоевград

vesito

Три футболни площадки са изградени в Гоце Делчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.