/Видео/ ОбС-Благоевград взе мъдри решения! Възвежда се нова система за гласуване, повече прозрачност, падат цените на наемите на общински имоти и още…

С представяне на нова система за гласуване започна днешната извънредна сесия на ОбС Благоевград. Специалист по софтуера обясни,че системата позволява онлайн участие на общинските съветници и е подобна на тази, с която работят в Народното събрание.

Системата позволява гласуване с пръстови четци, както и смс уведомяване на съветниците за предстоящи заседания на комисии и сесии.

Съветниците единодушно намалиха с 20 %  наемите на офиси общинска собственост и с 30 % на търговци от юни до края на март 2021 година. Това решение бе взето с цел подпомагане на бизнеса в града, предвид усложнената епидемиологична обстановка.

Съветниците приеха и предложението зала“22 Септември“ да се ползва и отдава под наем след писмено съгласие на председателя на ОбС. “ Нека да има синхрон, ОбС е приоритет,да няма напрежение и всичко да е в диалогичен тон“, изтъкна председателят Андон Тодоров.

Промени бяха направени и в правилника, както  и процедурата за смяна на председателя на ОбС, като когато възникне такъв казус първо трябва да се съберат подписи на общински съветници с искането.

Мария Гошева беше избрана за председател на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол. Съветникът Калоян Ханджийски подаде оставка от    Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол, неодобрявайки изборът на нов председател. Неговото място зае Лилия Мечева, която влезе и в друга комисия.

В свое изказване  Красимир Роячки се обърна открита критика  към представителите на общината с думите, че питанията, както и решенията на ОбС – Благоевград трябва да се вземат на сериозно от ръководството.

„Общината е длъжна да изпълнява решенията на ОбС, защото ние сме представители на хората”, каза още Роячки. Той поиска от общината – в спешен порядък да представи пред Общинския съвет плана за спорните зелени зони, както е било поискано преди повече от половин година.

В края на заседанието имаше дебати  по темата за Ансамбъл „Пирин” и усложнената епидемиологична обстановка в Благоевград.

 

Свързани новини

Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров пристигат в Сандански

vesito

Кирил Димитров извади Богоявленския кръст в Благоевград

vesito

Откриха учебната година в Спортното училище в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.