НАП осъди щерката на екскмета на Благоевград Атанас Камбитов-Елена за неплатени данъци, съдът извади на показ всичките й харчове

Национална агенция за приходите (НАП) поиска 6700 лв. неплатени данъци от дъщерята на бившия благоевградски кмет Атанас Камбитов – Елена, но след 2 г. съдебни битки съдът одобри само 4200 лв. от тях.

Това стана след няколко съдебни заседания в Административен съд -Благоевград и ВАС, изслушване на вещи лица, счетоводни експертизи, събирания на приходи и разходи до стотинката, разкриване на банкови тайни, на вносители по сметките на кметската щерка и всякакви други атрибути, характерни за този вид административни дела.

Ревизионният акт на НАП за Елена Камбитова-Хаджигаева е от 02.08.2021 г., той е за установяване на задълженията й за данък върху годишната данъчна основа по чл. 17 от ЗДДФЛ и обхваща приходите и разходите й за 5 поредни години – от 2015 г. до 2019 г. включително. Според акта за този период Камбитова трябва да плати 6 763,27 лв. и лихви по тази сума размер на 2404,79 лв.В хода на ревизията е установено, че през ревизирания период Елена Камбитова-Хаджигаева е била управител на „Бултур 2012“ ООД, където бе съдружник с татко си Атанас Камбитов и бизнес партньора му Ивайло Благов и „Арт Инвест строй“. През 5-те години тя е получавала доходи от двете фирми, но само под формата на заплати, не на дивиденти.

Елена е притежавала е кредитна карта с лимит 2000 лв. и е пътувала до Гърция, Италия, Турция, Португалия, Тайланд и Франция. Получавала е и дребна издръжка от баща си – 7 пъти по 400 лв.Въз основа на всички събрани доказателства приходният орган е установил несъответствие между направените разходи и декларираните доходи за целия ревизиран период.В хода на съдебното производство обаче съдът отхвърля претенциите към сумите по личната банкова сметка на Камбитова, които не могат да бъдат облагаеми доходи. Данъчните са отрязани и от занулената към 1 януари 2015 г. наличност в банковия влог на ревизираната, която всъщност към тази дата имала 6800 лв. Магистратите зачитат за приходи вноските, направени по сметката на Елена от съпруга й Върбан Хаджигаев, син на бившия областен управител Костадин Хаджигаев, които данъчните отказват да зачетат като приходи.

В съдебните протоколи има и доста любопитни дейтали за приходите на Е. Камбитова-Хаджигаева от физически лица, покупките й в магазини в страната и чужбина, тук може да се прочете, че за сватбата си тя е теглила 20 000 лв., че е раздавала дребни заеми, както и че през 2016 г. сред постъпленията й има 922.59 лева, получени от сайтове за спортни игри и възстановени суми от сайтове за покупки, а на следващата година страстта й по спортните онлайн залози й е донесла още 406.80 лева

.В крайна сметка съдът констатира, че действително има несъответствие между доходите и разходите на ревизираното лице – Камбитова е получавала по-малко, отколкото е харчела, но разминаванията са по-малки, отколкото са отразените суми в ревизионния акт, и респективно за тях се дължат по-малко данъци. Установено е още, че 2016 г. трябва да се изключи от списъка, защото това е единствената година, когато Камбитова е получила повече, отколкото е харчила – при 22 995,52 лв. приходи е похарчила 21 039,02 лв.

Извън сумата, която все пак трябва да плати на НАП заедно с лихвите, Елена Камбитова-Хаджигаева трябва да преведе по сметките на приходната агенция 800 лева разноски за двете съдебни инстанции, но пък НАП й дължи 899.68 лева разноски за касационното производство.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

Още една стъпка към превръщане на Банско в „Smart city“

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 29 юни

vesito

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.