Мъж се изкъпа в езерото Безбог в Пирин (Снимки)

Възмутени граждани сигнализираха за турист, който се е изкъпал езерото Безбог. Това става ясно от публикация във фейсбук групата „Група за планински преходи“. На кадрите се вижда мъж, който плува във водите на езерото. „Когато на Безбог нещастниците са повече от Парковата охрана“, пише човекът, който сигнализира за грубото нарушение.

Езерото Безбог е езеро с ледников произход и е разположено в Безбожкия циркус североизточно от връх Безбог, заедно с три други малки пресъхващи езера. На северния му бряг се намира хижа Безбог. Езерото е на височина 2239 метра. От него изтича Безбожка река (Дуиловица), десен приток на река Места. То попада в границите на НП „Пирин“.

„Направихме проверка по публикуваните снимки, но за съжаление, когато нашата паркова охрана отиде на мястото, в езерото не е имало хора. Доколкото разбрах снимките са отпреди няколко дни. Съветвам всеки, който забележи нередности, веднага да подава сигнал до нас, за да може да реагираме навреме, а не след дни“, каза директорът на НП „Пирин“ Росен Баненски. Уточни, че ако някой се хване на място да нарушава правилата и влезе, за да плува или да се къпе в езерото, го грози глоба от 100 до 500 лв. „Ние винаги налагаме максималния размер, така че в случая този човек би получил 500 лв. глоба“, допълни Баненски. Според Плана за управление на НП „Пирин“ има забрана за къпане и миене с перилни препарати, плуване с лодки или надуваеми предмети в езерото. Не е забранено обаче да се пие вода от него, която е изключително чиста, или пък човек от брега да се наплиска с вода, за да се разхлади. Там е разрешен и риболов през уикенда и официалните празници.

Свързани новини

Собственикът на опожарените житни ниви край Разлог Ив. Стойчев: Пожарът е умишлен

vesito

Международен есенен фестивал „С музика и вяра в сърцето“ в Неврокопска митрополия

vesito

93г. дядо Митко на крак при председателя на ОбС- Благоевград, не вярва на кмета

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.