Масова миграция от Благоевград към София. Ето къде се местят и колко струва

Търсенето на повече възможности за кариерно и личностно развитие са в основата на вътрешната миграция в България. От по-малките, макар и добре уредени инфраструктурно, населени места, преместването към София, Пловдив, Варна и Бургас е често срещано явление. Изборът, най-често, е на географски принцип – хората се местят и търсят недвижими имоти в най-близкия голям град, за да могат лесно да посещават близките си, оставащи в родния. Така не е изненада, че благоевградчани избират именно София. Кои хора към кои столични квартали се насочват, коментират експертите от областта на недвижимите имоти в Реалистимо.

Семействата с деца предпочитат новите южни квартали

В цяла София цените на имотите са много високи. “Малинова долина” е най-евтиният сред новите южни квартали със средни цени от около 1600 евро за квадратен метър. Тук обаче и инфраструктурата е най-недоразвита. Квартали като “Манастирски ливади” и “Кръстова вада” държат цени над 2000 евро за квадрат – средно в порядъка 2100-2300 евро за квадрат и нагоре дори до над 3500, ако искате жилище в затворен комплекс. В тези квартали има повече възможности за пазаруване и развлечение. “Витоша” се намира по средата, както от гледна точка на цени, така и на инфраструктурно развитие. Тук двустайният апартамент струва средно малко над 1800 евро за квадрат.

Причините семействата да се насочват към тези части на столицата са комплексни – на първо място, и четирите квартала се намират в близост до планината Витоша, докъдето се стига за по-малко от 30 мин. с автомобил. На второ, бумът на новото строителство осигурява възможности за сключване на изгодни сделки “на зелено”, за закупуване на апартамент на замазка или директно обзаведен, с различен брой помещения – разнообразието е изключително. Третата причина е свързана с факта, че в новите кооперации за всеки апартамент се предвижда паркомясто, а повечето семейства с деца имат обективна необходимост от автомобил. На четвърто място, средата е подходяща за създаване на контакти – в кварталите живеят предимно по-млади хора, близки по възраст, разбирания и проблеми, които ги вълнуват.

Хората с амбиции за кариерно развитие предпочитат “Младост” и “Дървеница”, “Борово” и “Белите брези”

Това не е изненада – в “Младост” и на “Цариградско шосе” са силно концентрирани офисите на редица големи компании. В частта на бул. “България” между НДК и Околовръстен път в последните години също бяха построени редица нови офис комплекси. Избирайки да се преместят в тези квартали, икономическите мигранти са близо до работното си място и се радват на много добра инфраструктура. И четирите квартала предлагат възможности за закупуване на апартаменти както старо, така и ново строителство, а в тях във времето са изградени редица училища, детски градини, супермаркети, търговски комплекси, заведения за хранене и развлечение. Транспортните връзки с останалата част на града също са много добри.

В “Младост” жилищата струват около и малко над 2000 евро за квадратен метър. “Дървеница” е малко по-евтин вариант с цени, леко надхвърлящи 1800 евро за квадрат средно. В “Борово” и “Белите брези” желаещите трябва да приготвят средно между 2100 и 2300 евро за квадрат.

По-заможните избират централните части на града

В центъра на София има по-малко нови сгради, но, за сметка на това, се намират множество исторически обекти, паркове и градини, модерни заведения. Апартаментите обаче са скъпи, възможностите за паркиране – силно ограничени, а въпреки добрата връзка с всяка точка на града, достигането й с наземен транспорт означава попадане в поне едно сериозно задръстване в пиковите часове. Ето защо централните райони са подходящи за по-заможни, но по-независими от фактори като работно място, семейство и деца хора.

“Оборище” и “Яворов” се нареждат сред най-скъпите столични квартали със средни цени над 3000- 3100 евро за квадрат. Те обаче са тихи, спокойни, с широки зелени площи и в близост до големи висши училища, историческия център на града, Борисовата, Княжеската и Докторската градини.

Независимо че инфраструктурата около Благоевград се подобрява, икономическата обстановка кара много млади хора и семейства да предпочитат живота в София. Така са близо до родния си град, близо до курортите които добре познават, но имат и по-големи възможности за реализация.

Актуална информация за цените на имотите в София можете да откриете в сайта за имоти Realistimo, където обяви се публикуват както от физически лица, така и от специализирани агенции. Можете да се възползвате и от услугата “Доверен брокер” за професионална консултация със специалист.

Свързани новини

Откриха нов учебен корпус в Гоце Делчев

vesito

Паяк вдигна колата на даяджия, той свали номерата на репатрака

vesito

РЗИ- Благоевград с данни за заразата в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.