Античен град „Хераклея Синтика“ отново е отворен за посетители

Успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен и защитен за финансиране от Община Петрич, „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“. Основното, което се постигна с дейностите, е осигуряването на достъпна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа обекта.
От научна гледна точка съществен момент е консервацията на разкритото при проучванията и възможността за продължаване. Има обособени пешеходни алеи и платформи за наблюдение, направен е и лапидариум – изложени на открито артефакти – части от колони, капители, части от статуи и други архитектурни елементи. Реставрирано е и светилището на Немезида.
В обекта работи и модерен посетителски център с две зали, подредена е и постерна постоянна експозиция, която показва културното и природно богатство в м. Рупите.
Представена е също и историята на развитието на обекта от началото на разкопките преди 17 години. Оформени са и места за отдих. Сред атракционите на Хераклея Синтика са и реалистични фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град.
Заповядайте!  Да се потопите в богата историята и бита на най-големия античен град по течението на Средна Струма!
Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с на закрито, плъзгаща врата и спалня

Свързани новини

ВЪЗДУШНИТЕ ЛИНЕЙКИ ПОДРАНЯВАТ: Медицинските хеликоптери кацат у нас до месец

vesito

Планински СПА комплекси и имоти за краткосрочно отдаване: Най-горещата инвестицията на 2022 г.

vesito

8 земетресения за час и половина. Какво става?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.