Малки лазарки радват община Струмяни

Както традицията повелява на Лазаровден красиви малки лазарки пременени и накичени с цветни венчета огласиха с песни и обредни ритуали улиците на Струмяни, Микрево и Илинденци и благославяха за здраве, късмет и берекет. В календара на християнската църква празникът Лазаровден е свързан с възкресението на Лазар. Според българската народна традиция Лазаровден, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. За поредна година малките момиченца „лазарки“ създадоха неповторима емоция, и празнично настроение в община Струмяни. Вярва се, че всяка къща, в която са влезли лазарки, ще бъде честита през цялата година. Десетки домове, както и ЦНСТПЛПР с. Каменица посрещнаха гостоприемно малките „шеталци“ – лазарки. Малките чаровници изпълниха традиционни за празника песни, танци и ритуали и разбира се получиха много подаръци и лакомства от домакините с пожелания да бъдат здрави, винаги усмихнати и да обичат българските празници.
Може да бъде изображение с 10 души и дърво
Може да бъде изображение с 10 души
Може да бъде изображение с 5 души
Може да бъде изображение с 4 души и танцуващи хора
Може да бъде изображение с 9 души
Може да бъде изображение с 7 души и дете

Свързани новини

Жители на Гоце Делчев минаха през безплатни профилактични прегледи

vesito

Благоевград отбеляза 81 години от смъртта на Никола Вапцаров

vesito

Горещата тема „Бачиново“! Томов си прави оглушки и шикалкави, не изпълнява решение на ОбС. Съветници вкарват искане съдът да го задължи и сигнал до прокуратурата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.