Кметът на Благоевград М. Байкушев представи макрорамката на Бюджет 2024 г. и призова администрация и граждани да се обединят за развитието на Благоевград

При висок обществен интерес премина публичното обсъждане на проекта за бюджет и инвестиционна програма на Община Благоевград за 2024 година.
„Бюджетът не е само числа, бюджетът е политика. Целта на разговора е да стане ясно как ще изразходваме средствата на Община Благоевград“, с тези думи кметът Методи Байкушев се обърна към присъстващите в препълнената зала „22-ри септември“.
Той очерта приоритетите за развитието на Благоевград и финансовата рамка, по която ще се движи Общината през настоящата година.
45 785 337 лева е общият размер на приходите за 2024 година, които се очаква да постъпят в хазната от собствени приходи, от субсидии от централния бюджет и целеви средства, получени по европейски проекти.
Разходите предвидени в бюджета за настоящата година възлизат на 43 599 688 лева, положителният баланс е 2 185 649 лева, а общият дефицит, натрупан от минали години, за който трябва да се вземат мерки за разплащане през тази година е в размер на 20 209 868 лева.
Кметът подчерта, че финансовото състояние е тежко и фактите няма да бъдат прикрити. Той призова администрация, граждани и Общински съвет да се обединят в съвместна работа за развитието на Благоевград.
Градоначалникът бе категоричен, че администрацията ще бъде безкомпромисна към длъжниците и ще подобри събираемостта от наеми на общинската собственост, както и че ще работи за повишаване на публичността на общинските дружествата.
Добрата новина в проекта на Бюджет 2024 г., е че държавата отпуска 50 млн. лв. за изграждане и ремонтиране на улици, подчерта кметът.
На продължилото над два часа обсъждане гражданите задаваха въпроси, свързани с развитието на общината, в това число инфраструктурни проекти, образование и социална политика.
Бяха направени и конкретни предложения за включване на нови обекти в инвестиционната програма.
„Всички становища, които постъпват по време на общественото обсъждане ще бъдат взети предвид и ще преценим дали да ги включим в бюджета“, каза още кметът.
На срещата присъстваха зам.-кметовете Боряна Шалявска, Ася Иванова, Станислав Кимчев, председателят на ОбС Радослав Тасков, експерти към общинска администрация, представители на синдикални организации, културни и образователни институции.
Становища и предложения по проекта за бюджет 2024 г. могат да се изпращат на електронна поща [email protected] или в деловодството на Община Благоевград.
Предстои окончателният вариант на бюджета да бъде разгледан на извънредно заседание на Общински съвет.

Свързани новини

Важно за жителите на община Сандански

vesito

Община Благоевград поставя 10 допълнителни контейнера за текстилни отпадъци

vesito

Новите електробуси тръгват по линия №12 в Благоевград от понеделник

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.