Кметовете разполагат с още седмица за почистване на речните корита

Министерството на околната среда и водите разпореди на регионалните инспекции да изпратят предписания до всички общинни да предприемат незабавни мерки за оглед и почистване на речните легла и водосборните дерета, предаде NOVA.

Още седмица – толкова е срокът, с който разполагат кметовете, за да почистят коритата на реките от отпадъци, растителност и изгнили дънери преди да паднат големите пролетни дъждове. Ако не го направят, ги заплашва санкция от 3 000 до 10 000 лева. Кметове на села край Пловдив, а и в Карловско, са притеснени заради неукрепени диги над селата. Съоръженията на много места са компрометирани и при проливни дъждове могат да причинят наводнения.

„Всеки път като завали дъжд сме под напрежение, защото не знаем какво ще дойде отгоре. Със страх заспиваме!“, твърди Ганка Ангелова, жител на с. Каравелово. Хората в Каравелово все още живеят със страх от бедствието. Ганка Ангелова всеки ден по два пъти ходи до реката, за да следи нивото на водата. Коритото не е почистено така, както очакваше населението. Мястото, от което реката излезе и наводни Каравелово през 2022 година, все още не е почистено. То е над селото в планината и попада в горски фонд. Територия, която по закон е забранена за тежките машини на общината.

„Тъй като имаше процедури, които трябваше да бъдат направени. Това е да бъде прехвърлена собствеността върху части, които са на Министерството на земеделието и горите към общината, за да може да издадем строителното разрешение и да започнат изграждането на коритото, което е извън регулацията на селото. Това е. На финалната права сме“, посочва Николай Цветков, зам.-кмет на Община Карлово. Спорни процедури за частни терени в момента спъват и укрепването на речното корито в съседното село Богдан. Дейностите са свършени наполовина. В горната част на селото дигите все още са компрометирани, оплакват се жителите. В другото пострадало от бедствието- пловдивското село Трилистник, кметът е изпълнил вече всички предписания на екоминистерството, за да не бъде санкциониран. Изчистил е от строителни и битови отпадъци бреговете на река Стряма. По думите му повечето от тях били изхвърлени чак от Пловдив. Свършил своята работа, кметът пита кога държавата ще изпълни своето задължение- да укрепи дигите над селото, защото за тях отговорят държавните институции.

„Има близо 6 километра за почистване и диги компрометирани на 90%, които са за правене. За съжаление институцията, на която е вменено да извърши тази дейност е „Напоителни системи“,. Имат трактор, който от 6 месеца не могат да придвижват поради липса на средства. Дърветата са изкарани извън коритото“, твърди Мирчо Петров, кмет на с. Трилистник. Всичките общини в България вече са получили предписания кметовете да почистят речните легла и водосборните дерета. Акцията е наложителна, за да се избегне опасността от наводнения.
От 1 април кметовете ще бъдат глобявани.

Свързани новини

Кола пламна на бензиностанция „Варко“ в Благоевград

vesito

Времето днес, прогноза за вторник, 26 март

vesito

Времето днес, прогноза за понеделник, 25 декември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.