Как да спечелите пари от стария си автомобил?

 

 

Старият автомобил може да бъде не само тежест, но и средство за придобиване на допълнителни средства. Единственото условие е да бъде предаден за скрап на специализираните за целта депа. Фирмите, които се занимават с изкупуване на цветни и черни метали, разполагат с автоморги, където отиват всички ненужните превозни средства.

Към кои видове отпадъци попадат старите возила?

Ненужните превозни средства отиват за скрап. Старите автомобили се причисляват към отпадъците, които са класифицирани като цветни и черни метали. Тук се включват различните метални елементи, електроуреди от бита, машини, съоръжения и всякакви метални части. Те се събират в лицензирани складове, където се подготвят за последваща преработка.

 

Съвременните екологични норми изискват отговорно отношение към боклуците и най-вече  към тези, които крият сериозни рискове от замърсяване на околната среда. Още повече, че новите технологии позволяват голяма част от металните отпадъци да бъдат обработвани. Това носи не само финансови ползи за техните досегашни собственици, но и за световното стопанство. По този начин се пестят ресурси и преработените метали се влагат в нови производства.

 

Как се рециклират металните отпадъци?

Цветните и черни метали, които се наричат скрап, подлежат на преработка в специални пещи. А благодарение на техните специфични характеристики, определяни най-вече като ковкост, твърдост,  електропроводимост и водоустойчивост, те са напълно приложими дори след рециклиране в промишлеността,  машиностроенето и строителството.

Металните отпадъци от старите автомобили, например, преминават през сортиране, за да бъдат отделени годните от тях за последваща преработка. Най-често цветните и черни метали се претопяват в  при температура над 1500 градуса по Целзий. След това те се превръщат в нови елементи за нуждите на производствените процеси.

 

Къде в България да предадете стария си автомобил?

Единствено лицензираните фирми за изкупуване на скрап могат да изкупуват излезлите от употреба возила. Те са задължени да спазват нормативните уредби, които уреждат събирането, транспортирането, съхранението и преработването на отпадъците.

В България лидер в бранша е компанията Норд Холдинг, която е основана през 1995 година. Дружеството притежава всички разрешителни за работа с различни видове отпадъци. Фирмата е специализирана и на пазара за цветни и черни метали у нас, както и за изкупуване на автомобили.

 

 

Как да спечелите пари от стария си автомобил?

Возилата, които вече не са на пътя, се изкупуват от специализираните фирми с автоморги при предварително обявени цени. Всяка компания обявява своя ценоразпис, но може и да спести доста главоболия на водача на МПС-то с някои допълнителни екстри.

 

Например, в Норд холдинг на собствениците на превозните средства се предоставят всички необходими документи, за да могат те безпроблемно да дерегистрират старото возило. По този начин те се освобождават от данъчни задължения към държавата, което също е начин за спестяване на пари от допълнителни разходи.

 

Компанията има ангажимент да уреди рециклирането на МПС-то, след като изплати на неговия досегашен стопанин определена сума. Това се отнася не само за леките коли, тъй като Норд Холдинг приема в автоморгите си също така трактори, ремаркета, камиони, автобуси и мотоциклети.

 

Специализираната фирма ще ви спести средства и с услугата си – извозване на бракувания автомобил до тяхно депо за скрап. По този начин собственикът няма да се лиши от определената сума, която може да получи срещу предаването на старото МПС, а и ще си спести разходи по транспорт.

 

Всяка ненужна вече кола е допълнителен разход, който много бързо и лесно може да се превърне в приход като се предаде за скрап.

Не на последно място, това е отговорно отношение към чистотата на планетата. Цветните и черни метали са рисков отпадък за въздуха, водите, почвите и качеството на живот на населението.

А голямото предизвикателство пред човечеството е овладяване и намаляване на генерираните боклуци, които застрашават съществуването на биосистемите на Земята. За целта те се рециклират  и използват при възможност отново.

Източник на изображения: Pixabay

 

Свързани новини

Как да направим най-добрия избор на стелажи?

vesito

Хороскопът на Алена: Нови предложения очакват Водолеите, Рибите в недоразумения с колеги

vesito

Хороскопът на Алена: Интригуващи запознанства за Водолеите, партньори на Рибите с крайни реакции

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.