Как да изберете правилните интериорни врати за вашия дом (Ръководство)

Намирането на врата, която допълва вашия интериорен дизайн, може да бъде доста трудно, но не е задължително. С правилната тактика можете лесно да намерите точната вътрешна врата за вашия дом.

В това подробно ръководство ще обсъдим какво трябва да знаете за вътрешните врати. Това ще ви помогне да вземете по-информирано решение за покупка.

Да започваме!

Видове вътрешни врати

В интернет се предлагат за продажба различни видове интериорни врати онлайн, което вероятно е причината много хора да се объркват. Това са най-често срещаните видове вътрешни врати:

  • От масивно дърво
  • С дървена сърцевина
  • Кухи с две кори
  • Стъклени

Врати със сърцевина от масивно дърво

Този тип врата обикновено се прави от едно огромно парче дърво. Вратите с масивна дървесина обикновено са отлични за обновяване на домове и могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на специфични изисквания. Тези врати обаче са склонни към напукване с течение на времето. Те също не са противопожарни врати, но можете да добавите фурнир, за да се справяте с дадена ситуация по-ефективно.

Кухи врати с две кори

Кухите двуслойни врати обикновено са по-леки и по-евтини от повечето опции, което ги прави и по-бюджетни. Сърцевината им е предимно решетка или пчелна пита от велпапе, тънки дървени летви или пенополистирол. Освен това тези врати не се свиват или разширяват. Те обаче са по-малко здрави от повечето обикновени врати.

Дървени врати

Конструираните врати са доста здрави, тъй като са направени от няколко слоя дървен материал, поставени в различни посоки и залепени заедно. Това ги прави по-малко вероятно да променят формата си или да се усукват в сравнение с обикновените дървени врати. Освен това осигуряват отлични топлоизолация и звукоизолация.

Остъклени врати

Както подсказва името, тези врати обикновено са направени от стъкло, но могат да се комбинират и с други материали като дърво за максимална здравина. Стъклените врати ви позволяват да направите всяка стая по-приветлива и изглеждаща по-голяма.

Има различни видове стъклени врати, така че можете да изберете тези с прозрачно или полупрозрачно стъкло в зависимост от степента на изолация, от която се нуждаете.

Стилове на интериорни врати

Тъй като вече знаете различните видове интериорни врати, нека обсъдим и различните стилове, от които можете да избирате. Това ще ви помогне да изберете стил, който предлага уединението, сигурността и дизайна, от които се нуждаете за различните си стаи.

Двустранни врати

Двойно сгъваемите или единично сгъваемите врати използват панти и плъзгащ се механизъм за отваряне и затваряне. Изработени са от материали като стъкло, дърво или метал. Двустранните врати позволяват много слънчева светлина, което ги прави подходящи за малки пространства като кухненски килери, дрешници в спални и перални. Можете също така да ги използвате в стаи, които се свързват с балкони и градини.

Двойни врати

Това са двойка врати, които се срещат в центъра на рамката. Те се отварят отделно към различни панти, както повечето врати. Тези стилни врати правят дома ви да изглежда по-естетичен и просторен. Те обаче заемат място, което ги прави подходящи за големи пространства, например за къщи.

Френски врати

Френските врати са друг отличен стилен вариант, тъй като без усилие допълват повечето интериорни дизайни. Изработени са предимно от дърво и стъкло, което се простира отгоре до долу. Френските врати са перфектен избор за разделяне на пространства във вашия дом, тъй като предлагат страхотна визуална връзка, като същевременно запазват уединението.

Повечето френски врати са бели, тъй като това допринася за скъп външен вид, но можете да ги боядисате във всеки цвят, който отговаря на вашите нужди. Те са идеални за кухни, всекидневни, спални и антрета.

Джобни врати

Джобните врати се плъзгат в отворено пространство в стената. Това може да бъде една врата, която се плъзга в едната страна на стената, или две врати, които използват и двете страни. Те са чудесни за преграждане на къщи с малки пространства като учебни стаи, складови помещения, килери и детски стаи.

Джобните врати може да изглеждат сложни, но са доста лесни за използване. Те могат да бъдат изработени от дърво, стъкло, метал или комбинация от различни материали.

Избор на размер на вашата вътрешна врата

Размерът е решаващ фактор, който повечето хора пренебрегват, тъй като предполагат, че всички врати са подобни. Това може да ви накара да купите по-голяма или по-малка врата от вашата рамка, като по този начин ще загубите пари.

Когато ремонтирате дома си, не забравяйте да измерите точния размер на вашата врата, преди да поръчате друга. В днешно време можете да поръчате готова врата онлайн, което увеличава шансовете да закупите грешен размер. За щастие можете да избегнете тази грешка, като изпратите правилните размери, за да сте сигурни, че ще получите врата, която ще пасне перфектно на рамката.

Когато строите или реконструирате къщата си, също така се уверете, че имате точните размери, от които се нуждаете, особено ако ще инсталирате плъзгащи се или джобни врати.

 

За автора: Николай Стоянов е SEO специалист, които извършва професионалната услуга SEO оптимизация на сайт от далечната 2008 г. Той е основател на елитната SEO агенция Lilacor и е сред най-авторитетните имена в SEO бранша в България.

 

Свързани новини

Какви подходящи цветя да изпратите на дете

Regiona

Защо да изберем частно училище?

vesito

Three Card Poker – онлайн игра на маса от Evolution

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.