Какво трябва да знаете, когато избирате детско колело?

Когато става въпрос за избор на колело за дете, всеки родител минал през това, ще потвърди, колко голямо събитие всъщност е това за всеки мъник. Но освен това е и голяма инвестиция – в здраве, забавления и усмивки. Естествено покупката на детски велосипед е не малък разход, затова е добре да бъде похарчен правилно, за да бъдете сигурни, че детето ви кара с удоволствие и учи нови неща.

Карането на колело помага на децата да развиват двигателната система, чувството за ориентация и желанието да бъдат сред природата, а не пред телевизори, мобилни устройства други дигитални игри.

Да се закупи правилното колело за детето не е никак лесна задача, а много родители подценяват този факт.

Има няколко задължителни неща, с които трябва да се съобразите при покупката на детски колела и е желателно да помислите добре, имайки предвид индивидуалните нужди на малчугана.

Източник на изображение: pexels.com

Детските колела са разделени на различни размери и възрастова група (средностатистическа възраст) , като разделението е основно при размера на гумите.

Никога не правете грешката да купувате на детето си по-голямо колело, отколкото трябва, защото това може да има пагубно влияние върху него. Освен, че ще му бъде трудно, то може да падне доста лошо, също така в следствие на неправилна стойка и лежане върху рамката за да може да достигне кормилото и педалите най-вероятно ще настъпят болки в ставите и макар рядко в някои случаи физиологични изкривявания на части от тялото.

Когато избирате детски велосипед, винаги търсете той да е с максимално ниско тегло – препоръчително е да не надвишава 25-30% от теглото на детето. Да е изработено от стомана или алуминий, като по-добрия вариант е да бъде алуминий, защото, той е по-лек.

Велосипедите за баланс са подходящи за деца от 2-4 годишна възраст. Те помагат на детето да пази равновесие и да развие вестибуларния апарат преди да се качи на колело с педали.

Много хора правят една основна грешка, като избират колелото по броя на скоростите му. Разбира се, че е важно скоростите да са качествена марка и да са настроени добре, но определено не е всичко.

Спирчките също са много важни. Те трябва да спират, когато е нужно, а не през цялото време на движение, защото така се хабят усилия и се износват компонентите.

Помощните колела са проходилката, в даден момент трябва да се премахнат за да може детето да кара самостоятелно. Казано с други думи – те помагат до определен момент, а след това започват да пречат. Обикновено до 5-6 години децата вече са напълно способни да карат без помощни колела, просто е въпрос на няколко дни без тях.

Много важна част от екипировката на детето за колело са наколенките и най-вече каската. Ожулванията по лактите и колената минават бързо, но евентуални  травми по главата може да се окажат доста по-опасни и сериозни. Освен това, ще развиете у детето и правилната култура на колоездене.

Протекторът за верига предпазва от неприятни наранявания при падане. Може да ви звучи странно, но понякога по протектора за верига може да се познае качественото, от некачественото колело.

При качествените, протектора е добре прикрепен към рамката, без луфтове и тракащи звуци.

В никакъв случай не купувайте колела, които тежат прекалено много, такива които са от супермаркети и не са настроени правилно и тракат при всяко докосване. Гледайте и преценявайте добре за размера и не взимайте по-голям от препоръчителния за детето.

Днес изборът на детски велосипеди е огромен и пазара ни залива от най-различни видове. Независимо от къде сте решили да закупите детско колело обърнете внимание на качеството на материалите. Използването на евтини материали в много от частите, със сигурност ще окаже влияние върху живота на колелото, но най-вече и на детето и качеството му на каране.

Свързани новини

При какви състояния се препоръчва климатолечението?

vesito

Хороскопът на Алена: Лъвовете са безпричинно конфликтни, усилия носят отлични доходи на Девите

vesito

Хороскопът на Алена: Везните да бъдат внимателни с близките си, Скорпионите да разрешат битови проблеми

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.