Избор на видеонаблюдение за магазин: основни критерии и правила

Излишно е да се споменава колко важни са системите за видеонаблюдение за обекти като магазините. Охранителните камери са задължителен елемент от правилното управление на търговски зони от подобна категория, където ежедневно се наблюдава интензивен човекопоток. Предимствата на технологията са неизброими, като най-голямото е възможността за следенето поведението на обслужващия персонал и посетителите. 

Каква е ползата от системата за видеонаблюдение

С тях се осъществява “хигиена” на трафика, разказват от онлайн магазин Кассаба Системс. Освен вътрешни камери, препоръчително е да се използва видеонаблюдение за външен монтаж, което повишава още повече нивото на сигурност. Ето как:

  • постоянен контрол – освен този на служителите и посетителите на търговския обект, с помощта на подходящото наблюдение ще може да се организира мониторинг и на случващото се в обсега извън магазина;
  • сигурност през нощта – наличието на сензор за движение и звук е добра опция за вечерта, когато рискът от кражби и влизане взлом е сериозен. Нощният режим на камерата дава възможност да се засекат дори и най-дребните промени, случаващи се в наблюдаваната зона, а респективно да се вземат и навременни мерки. Full HD резолюцията е препоръчителна при избора на видеонаблюдение за магазина;
  • възпиращ ефект – при избора на камера за магазина, можете да се спрете на модели с дискретно присъствие и на такива, които са с по-големи размери и са видими за всички. Често пъти именно вторият вид е оптималното решение, защото действа предупредително, а това кара злонамерените лица да не прибягват до незаконни действия;
  • постоянен източник на информация – собствениците и управители на търговски обекти знаят колко е важно да получават актуални сведения за случващото се в магазина. Камерите с управление през телефона правят това възможно и то 24/7.

Видеонаблюдението е сред първите неща, които би следвало да обмислите при организирането дейността в търговската зона. Изберете такова, което да удовлетворява нуждите ви и да отговаря на изискванията ви за производителност.

Видеонаблюдение

Какви видове камери има

Те се делят на различни видове според монтажа, функционалностите и начина на свързване – IP, 4G, с микрофон, Wi-Fi, скрити, куполни, външни и вътрешни, варифокални, аналогови, комплекти и др. При избор е добре да се вземе под внимание площта на обекта и зоната, която устройството за наблюдение покрива. PTZ моделите са подходящи за по-големи пространства, защото могат да увеличат картината за още по-голяма детайлност. За по-малки зони са удачни стационарните камери с Full HD резолюция, така че изображенията да са “чисти” и напълно ясни.

Къде трябва да се монтират камерите

Преди да пристъпите към инсталация, изберете подходящи видеонаблюдение. За магазин са подходящи куполните камери, защото не разкриват посоката, в която гледат. IP моделите пък са подходящо решение, ако търсите достъп до картината от различни точки.

Преди да купите 2, 4 или 8 заснемащи тела, направете анализ на пространството, за да не ви се налага впоследствие да взимате още камери и рекордери към тях. Обикновено се поставят около касите, на входа и на всички ключови места, където движението е интензивно – в това число и на паркинга, ако има такъв. Санитарните помещения не са обект на наблюдение.

Има ли нормативни уредби за поставяне на видеонаблюдение в магазина

Монтажът на подобна технология цели повишаване продуктивността и правилното поведение на служителите, както и тяхната сигурност. По закон те трябва да се поставят на определени места и да спазят някои нормативни изисквания, придържайки се и към ЗЗЛД. Заснемането с камерите е всъщност обработка на биометрични данни, особено ако е налице лицево разпознаване. Това на свой ред изисква съгласието на субекта на информацията, като без неговото съгласие видеонаблюдението не би следвало да се извършва в рамките на законовите разпоредби.

 

Свързани новини

Как да направим най-добрия избор на стелажи?

vesito

Консумативи за нашата фирма – защо са нужни и откъде да се сдобием с тях?

Regiona

Видове градински инструменти

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.