За 24 часа написаха софтуера на машините за балотажа

Този път доклада ще подпише министър Йоловски и официално ще оставят устройство за допълнителни тестове

Софтуерът, който ще се качи на машините за балотажа, е готов и вече може да се инсталира. Цялата работа по него продължи 24 часа, като в това време бе повторена процедурата за изграждането му от миналата седмица. Специална една машина, която да се ползва за тестове, ще бъде предоставена на Министерството на електронното управление (МЕУ), стана ясно от думите на главния секретар Ангел Петров в сряда. Това се прави, за да се избегне ситуация като миналата седмица, когато заради справка на ДАНС избухна скандал, че зам.-министърът Михаил Стойнов е пипал кодовете на машината. А всъщност Стойнов е правел тест дали всичко работи и нямало досег със софтуера, който е трябвало да се качи на машините, твърдят от МЕУ.

На балотажа тази неделя с машини ще се гласува в близо 5900 секции от общо 7250, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя подчерта, че този път ще се програмират по-малко машини, за да стигне времето за това до вота, но не уточни кога точно изтича срокът те да са готови. След като във вторник вечерта МЕУ обяви, че е започнало сертифицирането на устройствата, вчера следобед организира и ново доверено изграждане на кода, на което бяха поканени представителите на партиите. В залата присъства министърът на електронното управление Александър Йоловски, представители на ЦИК, на българските институти по метрология и стандартизация, както и хора от ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН.

До задължителното присъствие на Йоловски пък се стигна, след като в понеделник ВАС обяви, че той, а не зам.-министърът Стойнов трябва да подпише доклада, че машините са годни. Магистратите посочиха, че никъде в Изборния кодекс не се казва, че министърът може да делегира задълженията си на заместник, както бе направено миналата седмица, а и на предишните два вота. В решението си те поясниха, че това е достатъчно, за да се приеме, че решението на ЦИК да не се гласува на 29 октомври с машини е правилно. До 5 ноември, когато е балотажът обаче, тази нередност можело да се отстрани. От МЕУ пък увериха, че този път докладът ще бъде подписан именно от Йоловски./24часа

Свързани новини

Мраморна оброчна плоча на богинята Немезида вече в Исторически музей Петрич

vesito

Ужас край Якоруда! Починал мъж на релсите на теснолинейката

vesito

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.