Защо червеното вино е като афродизиак?

Стресът и нездравословният начин на живот превръщат секса във все по-голямо предизвикателство за доста хора. Млади мъже се оплакват от проблеми с ерекцията, а жени в разцвета си – от спаднало либидо. Често те не търсят лекарска помощ, тъй като се срамуват, че нещо, което толкова масово се смята за прекрасно, при тях не се получава. Това затруднява сериозно изследователите, които се опитват да открият причините за отказ от секс, както и да намерят лек за възраждането му.

В последните години са правени стотици проучвания по въпроса. Едно от най-новите е особено интересно, защото се концентрира върху червеното вино като доказал се афродизиак. То е публикувано в специализираното издание Journal of Clinical Medicine и прави анализ на всички изследвания по темата, извършени през последните 30 г. Според авторите му съществуват достатъчно доказателства за начините, по които червеното вино може да помогне на мъжете и жените да се радват на здравословен сексуален живот.

На първо място, това са съдържащите се в него полифеноли

Освен че действат като мощен антиоксидант, те повишат и либидото. “Очарователно е, че пиещите по една-две чаши червено вино на ден жени показват по-високи резултати за сексуално желание и вагинално смазване. При тях данните за сексуалната активност са по-добри в сравнение с консумиращите друг алкохол”, пишат авторите на проучването. Те смятат, че това се дължи точно на полифенолите, които в червеното вино са 10 пъти повече, отколкото в бялото например. Съдържат се също и в черния шоколад, билки, горски плодове, ленено семе, ябълки, лук и червено зеле.

Полифенолите пречат на свободните радикали и други химикали да причинят оксидативен стрес на организма, който уврежда клетките и води до множество здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет. Те подобряват функционирането на съдовата система, а това води до по-голям приток на кръв, което помага за поддържане на ерекция при мъжете и по-добро функциониране на ерогенните зони на жените. Също така подобряват нивата на тестостерон – хормона, отговорен за сексуалното желание и при двата пола. Едно от анализираните проучвания е установило, че полифенолите могат да намалят случаите на еректилна дисфункция с 14%.

Много важно обаче е количеството, което се пие. Според изследователи в един момент червеното вино започва да намалява нивата на тестостерон. Затова те съветват да се придържате към норма от чаша или две дневно. “Ако пиете много червено вино, това не означава, че сексът ви ще бъде много по-добър. Даже най-вероятно ще направите ситуацията много по-лоша. Но ако търсите напитка, която ще ви помогне да се отпуснете и насладите на романтична среща, вероятно това е най-добрата”, обясняват изследователите.

Червеното вино може да намали и безпокойството от представянето в леглото, което често се среща при разколебани в сексуалния си живот хора. Това води до тревожност и липса на увереност, които наистина затрудняват сексуалното представяне. Чаша червено вино вероятно ще ви накара да се почувствате в по-добро настроение за секс, особено ако обсъдите открито с партньора си своите тревоги и задръжки, съветват психотерапевти. Те обаче подчертават, че безпокойството може да произтича от много неща – от нехаресване на тялото до размера на пениса. Затова е по-добре първо да се открие причината и след това да се разчита на отпускащия ефект на ферментиралия гроздов сок.

Защото е възможно всички тези изследвания да са повлияни и от плацебо ефект, тъй като за червеното вино като афродизиак се говори от векове, и то прекалено много. Особено в съвременния свят сме заобиколени от толкова много реклами и изображения на секси хора с чаша от него в ръка, че подсъзнателно сме настроени да го припознаваме като необходима част и от своето романтично преживяване.

Според някои изследвания дори самият мирис на вино може да повиши либидото, тъй като е започнал да се възприема като увертюрата към половия акт. Даже се твърди, че действа също толкова възбуждащо като телесната миризма на друг човек, към когото проявяваме интерес.

Освен това чаша вино е и възможно най-евтиното и достъпно средство за преодоляване на сексуални затруднения в сравнение с редица хапчета и стимулиращи гелове, които се предлагат. И дори да не помогне много за представянето в леглото, няма да навреди на общото здравословно състояние. Разбира се, ако се пие в умерени количества – най-много две чаши с вечерята, и то не всеки ден.

Свързани новини

Гърци купуват олио от България и го връщат с оцветители като зехтин

vesito

Видовете стъкла за очила за компютър

vesito

Подготвят ни за шок с цената на тока за бита

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.