Защо да изберем подово отопление

Когато настъпи есента и температурите започнат да падат сутрин и вечер, много хора се замислят как да отопляват ефективно дома си през приближаващата зима. Ако не сте на централно отопление и сте използвали досега климатик, конвектор, печка на дърва и др. начини, сега може да изберете подово отопление като алтернатива.

То става все по-предпочитано в последните години, защото осигурява равномерна температура и може да се монтира във всекидневна, спалня, кухня, даже и в баня. При него целият под е отоплително тяло, постига се пълен комфорт и ефективност, тъй като излъчваната топлина представлява лъчиста енергия и освен че затопля въздуха, се поглъща от хората и предметите в помещението.

Източник на изображение: unsplash.com

Основни видове системи за подово отопление

Ако решите да си поставите подово отопление, може да избирате сред две системи – електрическо и водно. Преди монтирането се вземат под внимание площта на помещението, вида и състоянието на дограмата, външните стени, санирането, а също и честотата на използване на помещението.

Електрическо подово отопление

При него става отделяне на топлина под действието на протичащ ток по нагревателни кабели или фолио. Загряващите електроди могат да бъдат с различна гъстота и повърхност, в зависимост от предложения модел и вида на помещението. Може да се постави директно и върху бетонна основа, но обикновено се полага повърхност с изолационни свойства над и под нагряващите елементи. Ако подовата настилка е дървена, изолацията е важна, както и инсталирането на подов сензор за регулиране и фиксиране на температурата.

Водно подово отопление

Топлоакумулиращото действие на подовото отопление на вода също е високо. Ролята на нагревателни елементи при него изпълняват тръби, като циркулиращата по тях вода е с температура 45°-65°С. Освен тръби, при монтирането му се използват колектори и стойки. Топлата вода може да се черпи от централна отоплителна система или от бойлер, слънчеви панели и др., като комбинацията с термопомпа е много добро решение да се поддържа равномерна температура.

Предимствата да използвате подово отопление

Която и система за подово отопление да изберете, ще получите оптимален комфорт и различни ползи.

Удобство и естетика:

  • равномерно разпределение на топлината по цялата повърхност;
  • сведено до минимум конвенционно излъчване и спестяване на пространство;
  • лесно регулиране на температурата на веригата;
  • скрита конструкция без видими части на повърхността.

 

Универсалност:

  • възможност за комбинация с различни настилки:

Подовото отопление е подходящо за всекидневна с настилка паркет или ламинат, а за помещения с висока влажност – плочки, линолеум и естествен камък. При избор на  подово покритие производителят може да ви осведоми дали е съвместимо с избраната от вас система за подово отопление.

Безопасност и екологичност:

  • равномерен топлинен поток, предотвратяващ циркулацията на прах и появата на акари;
  • намален риск от поява на мухъл;
  • ниска температура на тръбите с топлоносителя и скрит монтаж, елиминиращи опасността от изгаряне;
  • без генериране на електромагнитно поле с вреден ефект и пренасищане на въздуха с положителни йони.

 

Енергийна ефективност:

  • ефективно потребление на електроенергия поради по-ниски стойности от 27-30°С;
  • дълго задържане на топлината и изразходване на по-малко енергия за поддържането ѝ.

 

Ниски разходи за поддръжка

Както електрическото, така и водното отопление рядко изисква някаква поддръжка след монтаж. Когато бъде монтирано, в повечето случаи то не само е с БДС, но и с ЕС стандарт. Затова фирмата, извършваща монтажа, обикновено предлага поне 15 г. гаранция.

Гъвкав контрол

Като се снабдите със стаен термостат в отопляваните помещения, ще можете да поддържате равномерна температура и да спестите разходи за електроенергия.

Както при всяка система за отопление, и при подовата може да има някои минуси. Един от най-често посочваните е по-дългото нагряване, както и по-бавното изстиване, в случай, че желаете понижаване на температурата.

Като недостатък се възприема и по-високата цена на самата инсталация, сравнена с тази на радиатори. С оглед на предимствата обаче, системите за подово отопление са особено популярни за частните домове.

Кой вид подово отопление да изберем

Ако строите нов дом, където можете да планирате предварително всички инсталации, е добре да изберете водно подово отопление. Може да инвестирате повече в материали и монтаж, отколкото при електрическото, но след това експлоатацията ще ви струва по-евтино.

От друга страна, електрическото подово отопление осигурява комфорт, без значение дали централното отопление работи, или не. Загрява по-бързо от водното, но поради по-високата цена на електроенергията, обикновено се използва само за отделни помещения. По-подходящо е за апартамент или реновирана стара къща.

И двата вида отопление имат своите предимства, а окончателен избор може да направите, като вземете предвид, заедно с другите, на кой етаж ще го поставите, в кое помещение прекарвате повече време и дали за вас е по-важен комфортът, или разходите за отопление. В някои случаи може да се използва и смесена отоплителна система – радиатори в едни помещения, а подово отопление в други.

Изборът на подово отопление обаче трябва да стане само от надежден производител, за да сте сигурни в качеството на продукта и да разчитате на професионално отношение и помощ.

 

Източник на изображение: unsplash.com

Свързани новини

Хороскопът на Алена: Емоции пречат на Близнаците, Раците да не изневеряват

vesito

Хороскопът на Алена: Везните да не взимат прибързани решения, Скорпионите да не се поддават на провокации

vesito

Хороскопът на Алена: Труден ден за Водолеите, плановете на Рибите се осъществят неочаквано добре

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.