Започват археологически проучвания на средновековната крепост „Момина кула“ край Гоце Делчев

Община Гоце Делчев и Общински исторически музей в града завършват процеса по организация на сондажни археологически проучвания през 2024 година на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“, разположена край село Делчево.

Финансирането на археологическите проучвания ще бъде със средства, осигурени от двете институции. По този начин те изпълняват общинския план за опазване и представяне на културно-историческото наследство. Крепостта заема островърхо възвишение, от север и запад то е ограничено от дълбоки дерета, а от юг – със седловина, която го свързва с разклоненията на Южен Пирин. Историческият обект има неправилна форма и заема площ от около 10 декара. Източното подножие на крепостта е заето от многобройните останки от подградието – неукрепените жилищни и стопански квартали. Откритите тук материали принадлежат към времето на Второто българско царство (XII – XIV век).

Първите археологически проучвания на крепостта „Момина кула“ ще предоставят данни за периодите на обитаване на крепостта, площта на обекта през античността и средновековието, архитектурата в крепостта и нейното подградие. Получените археологически данни, внушителните архитектурни останки, близостта до град Гоце Делчев, наличието на удобни за ползване комуникации ще бъдат достатъчни предпоставки за цялостното проучване, социализацията, консервацията и частичната реставрация на късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“.

Свързани новини

Ученици от ПГИ „Иван Илиев“-Благоевград влязоха в ролята на банкери и счетоводители

vesito

Художници творят на пленер в Сандански

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР-Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.