Журналистката Вероника Димитрова: Не разбирам как може да си заложиш името от алчност, за да вземеш един апартамент

Единият от апартаментите, дарени мистериозно на двама лекари от болна жена, вече е пуснат за продажба, казва репортерката, разкрила случая по Нова тв. С доцента диалог нямаше, той стана агресивен. Докато снимахме репортажа, ми се обади човек, който се представи за полицай от икономическа полиция.– Г-жо Димитрова, прокуратурата се е самосезирала по вашия репортаж за двата апартамента, чиято собственичка умира, след като ги е дарила на двама лекари. Някой разследващ орган вече свърза ли се с вас? Очаквах го като логична реакция от страна на прокуратурата, но още никой не ми е звънял досега. Как направихте разследването, от кого получихте сигнал?

– Половин час след излъчването на рубриката ни преди две седмици ни беше писал Емил Нешев – единият племенник на Лидия Чакърова. Аз му се обадих и оттам започна. Проверката на историята беше изключително трудна. Говорила съм с всеки един, който е минавал през въпросния апартамент на бул. „Мария Луиза“ през последните години.

– Какви са тези хора?

– Примерно има една жена, която е помагала на Лидия, като е пазарувала. До март, докато пада, Лидия е можела да се обслужва сама. Накрая си е помагала с проходилка, но е била подвижна и е имала нужда от някой, който да й пазарува и да й почиства основно. Дори е плащала на хора от бакалията пред блока, за да й качват до апартамента по-тежките неща. Другата жена, която бях записала, държи да остане анонимна. Тя е била много близка на Лидия и до 2021 г. е била плътно до нея. В продължение на три години е ходила 2 пъти седмично, за да й носи хранителни продукти и да чисти. През 2021 г. обаче се разболява от ковид и е била в болница в много тежко състояние. След това обаче всеки ден в 9 ч сутринта и в 9 ч вечерта са се чували по телефона. В един момент й прави впечатление, че някой затваря телефона, което е било доста необичайно, тъй като Лидия е била доста контактен и социален човек.

Друга жена, която също не желае публичност, е живеела на ул. „Синчец“ – там, където е бил другият апартамент в „Лозенец“. Тя е била касиер много дълги години на блока и търсела Лидия, която дължала 800 лв. за ремонта на покрива там. И докато говорят по телефона, някой го взема и се представя за адвокат на Лидия. Иска да получи всички документи за ремонта. Впоследствие се оказва – разказва ми го самата касиерка, че това не е била никаква адвокатка, а въпросната дерматоложка д-р Божикова. Най-вероятно именно от тези документи тя е разбрала, че има и втори апартамент. Любопитното е, че докато снимахме на ул. „Синчец“, ми се обади някакъв човек. Може би 15 минути от момента, в който сме там. Представи се за полицай от икономическа полиция, каза си името. После проверих през МВР и се оказа, че наистина има такъв човек. Той ми се обади с думите: „Здравейте, разбирам, че сте на „Синчец“. Искам да ви питам дали имате данни за имотна измама и ако може, да ни съдействате“.

Това по принцип е абсурден разговор. Нещата не се случват така от страна на МВР. В първия момент си помислих, че жената там, която помолих да отвори вратата, може да се е обадила на 112. Но пък беше така, информацията няма да стигне до икономическа полиция толкова бързо, а до патрулите. Беше много странен разговор. Вече мое предположение е, че доц. Манол Соколов (хирургът, получил като дарение апартамента в „Лозенец“ – б.а.) има някакви контакти с въпросния служител на икономическа полиция, защото всъщност той е собственикът на апартамента в „Лозенец“. Повече не се обадих на служителя, защото не се прави така и да не водя неофициални разговори. И той не ми звънна повече. Защо, мислите, е толкова голяма обществената реакция на репортажа ви? Законово уж всичко е наред, но пък е доказателство за ужасяваща липса на морал.

– Много голямо усилие беше, часове разговори с всички хора, всички документи. За мен беше много важно да разбера дали до момента, в който Лидия дарява апартамента на дерматоложката, е получавала нужните и адекватни грижи. Те са си говорили на „вие“ до последно. Описаха ми дерматоложката като някакъв фантом. Тя определя правилата, живота и здравето й до последния момент. Лидия се е съобразявала с нея за всяко нещо, свързано със здравето. Едната жена, която й е помагала, каза, че е виждала дерматоложката само 2 пъти за тези месеци, влизала като хала в апартамента, не разговаряла с никого, ако срещне някого. Може би умишлено.

– Тя имала ли е ключ?

– Там на „Мария Луиза“ живеят едни възрастни жени аристократки. Една от тях каза, че виждала отгоре терасата на Лидия. На нея през последните месеци една пълна жена постоянно пушела – това е болногледачката, наета от дерматоложката. После се сети, че преди време е отворила вратата на входа на жена, представила се като лекуващ лекар на Лидия. Но не знаеха нищо повече. Странното е, че дерматоложката твърди, че фигурира във всекидневието на Лидия, но е буквално като фантом. Питах и за мъж, като описах доктора, но съседите казаха, че такъв човек никога не са виждали. Така се оформи възприятието ми за дерматоложката като октопод, който си пуска пипалата.

– Как дерматоложката се свързва с Лидия Чакърова?

– Лидия много е слушала „Нощен Хоризонт“, защото не е можела да спи добре. Дерматоложката участвала в някакво предаване и оттам тя чува за нея и се свързва с нея. Лекарката, както разказва, от добри чувства започва да ходи при жената, която имала кожни алергии. Постепенно става така, че дори самите роднини са изместени от присъствието на дерматоложката и тя се превръща във фактор – определя всичко. Всеки друг човек, имал контакт с Лидия, остава в периферията, сякаш изтикан умишлено. Ден преди да излъчим репортажа, ми звънна адвокатката на доц. Соколов, която беше доста настъпателна. В това, което изпратиха като документ, беше изтъкнато, че доцентът е полагал грижи, включително за битови проблеми. Доста странно ми прозвуча.

Те са се запознали преди много години, защото тя е ходила при него на изследване в клиника „Торакс“. Но това е било много отдавна и едва ли е имал някакви намерения. Лидия е била много социална, самата тя лекар и много се е възхищавала на лекарите и им има огромно доверие. Те са говорили по телефона, накрая тя не е можела да става от леглото и му е звъняла от време на време. Другото интересно е, че доцентът твърди, че е ходил да сменя катетри, едва ли не непрестанна грижа. В същото време катетърът й се е запушвал няколко пъти и единият племенник – Валентин, се е налагало да звъни на частна фирма с медицински сестри, които ходят по адреси. Говорих с управителя на фирмата, който дойде на място и потвърди, че са идвали. Отказа обаче да говори и да взима страна, тъй като с тези неща си изкарва хляба.

И двамата лекари твърдят, че много са се грижили за Лидия, но когато тя наистина е имала нужда, те не са били там. Включително последните дни, преди да почине, буквално е пищяла от болка. Самата болногледачка им казвала, че Лидия има проблем с дебелото черво, а не с катетъра, а те казвали: Тя ще се оправи. А според адвокатката на доц. Соколов, понеже апартаментът е бил дарение, доцентът нямал морален дълг да се грижи за жената. Чисто юридически е така, но морално – това е лекар и би трябвало да знае какво е емпатия най-малкото.

– Имате ли чувството, че е извършена имотна измама?

– За мен това е злоупотреба със здравословното състояние на една възрастна жена, която е имала огромна нужда от грижа. За мен е съзнателна злоупотреба, защото и двамата са знаели в какво състояние е – абсолютно зависима от грижата на тези хора. Роднините – племенникът Емил примерно е живял там 2 месеца, са осигурявали грижа за Лидия, обаче толкова са били изместени от фигурата на дерматоложката, че в един момент са се чувствали като гости там.

– Знаете ли дали има други дарени апартаменти на тази дерматоложка и на доцента?

– На тяхно име – не. Но ми направи впечатление, макар че не съм го проверявала допълнително, че д-р Иван Минков, който е личен лекар на Лидия и констатира смъртта й, е получил някакъв апартамент от много възрастен дядо преди няколко години. Интересното е, че през 2021 г. Лидия остава без личен лекар, тъй като нейният заминава за Канада. Тя много се е притеснявала, тъй като е била изключително стриктна към здравето си и затова е държала да ходи в частни клиники, за да е сигурна, че ще бъде обслужена максимално добре. Няма гаранция, разбира се, но тя така е разсъждавала. В един момент дерматоложката според мен е препоръчала за личен лекар доктора Иван Минков, с който живее на семейни начала. Получава се затворен кръг, тъй като племенниците Емил и Валентин чисто законово нямат права да получат наследство.

– А тя няма други наследници, така ли?

– Има, но те това не го знаят. Има една жена Мария, която по съребрена линия е роднина и има законови права да получи наследство. Дарението е оспоримо. Но идеята да ни потърсят не е била заради ламтеж за имоти на близките, а фактът, че жената умира и по най-бързия начин е кремирана в Пловдив. Там дерматоложката Божикова е казала, че Лидия няма наследници.

– Има ли нещо мистериозно в смъртта на жената според вашите проучвания?

– Племенникът Валентин заминава на море и има един период от 20 август до 1 септември, в който няма никой, който може да пречи или да вижда нещо. Затова не се знае какво и как се е развило. Валентин звъни на 1-и на телефона на Лидия, а болногледачката казва, че тя не може да говори. Новината за смъртта започва с лъжа.

– Ще продължите ли това разследване?

– Със сигурност. Още повече че един човек ми писа, че апартаментът на „Мария Луиза“ е пуснат за продажба. Пуснат е на много по-ниска цена очевидно с цел да се продаде по-бързо. С удоволствие бих продължила разследването, защото у хората остава чувство за несправедливост, понеже замесените лица са лекари. Мислех, че става въпрос за някой редови хирург, а се оказа шефът на клиниката по хирургия в Александровска болница. Когато го поканихме, доцентът стана агресивен, нямаше диалог. Човек с толкова постижения в медицината и със сигурност е много добър хирург, каква лакомия трябва да има. Той не е социално слаб, изкарва достатъчно пари. Не разбирам как може да си заложиш името от алчност да вземеш един апартамент! /в.24 часа

Свързани новини

Трагедия! 50-годишен мъж загина след падане с парапланер

vesito

Крупна кражба в Огняново: Задигнаха 200 000 лева през отворен прозорец

vesito

50 пожара и един загинал в страната за денонощие

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.