Експерти представиха в Благоевград новия подход за интегрирани териториални инвестиции

Експерти към Областния информационен център (ОИЦ) в Благоевград представиха на среща днес новия подход за интегрирани териториални инвестиции, който дава възможност за кандидатстване на голям кръг бенефициенти. При голям интерес премина днешната информационна среща, на която бе обърнато внимание на осъществяването на партньорство при кандидатстване.

Акцент на срещата бе да разясним, че за да се кандидатства с комбинирана концепция, е необходимо да има различни партньори и проектът да е свързан с различни програми, каза за БТА управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов.

Интегрираните териториални инвестиции са нов подход, който ще се прилага през програмния период 2021-2027 г. в страната, посочи експертът в ОИЦ Десислава Атанасова. Интегрираният териториален подход е базиран на местните спецификации и е насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия, каза още Атанасова.

Общо финансиращите програми са шест, като водеща е „Развитие на регионите“, но във финансирането участват още програмите „Околна среда“, „Образование“, „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

В обхвата на интегрираните териториални инвестиции в област Благоевград попадат Петрич, Сандански и Гоце Делчев, както и областният център Благоевград. Целта на инструмента е да се насърчи партньорството между различни общини, институции, заинтересовани страни, както и осъществяването на мерки без оглед на границите на административно-териториалните единици.

В момента тече първата фаза на териториалните инвестиции, а срокът за кандидатстване е до 27 септември, каза още Десислава Атанасова. Всички заинтересовани страни могат да заявяват своите желания за партньорство или своята проектна идея, подписва се и споразумение за партньорство и реално това са двата документи, с които на този етап се кандидатства, посочи експертът.

В изпълнението на новия подход екипът от ОИЦ в Благоевград има и нови функции, като ролята е съсредоточена върху подготвителната част за набиране на концепции и създаване на благоприятна среда за партньорства. Вече е създадена и анкетна карта, с което да се изгради база данни за потенциални партньори. На по-късен етап ще бъдат организирани представяния и обществени обсъждания по подадените концепции, каза още Десислава Атанасова.

Свързани новини

Откриват изложба на картини от Есенен пленер на Арт център Илинденци

vesito

Незабравима среща в Разлог с поета Благо Прангов: Простор на смелостта си дай, народе мой

vesito

Кметът Атанас Стаянов подписа ключови споразумения с министър Цеков за финансиране на четири важни инфаструктурни проекта

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.