Екоинспекцията в Благоевград отбелязва Световния ден на водата

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март и има за цел да повиши осведомеността и да насочи вниманието на обществеността към предприемане на действия за справяне с кризата с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water), който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат, съобщиха от екоинспекцията. Темата на Световния ден на водата тази година е „Използвайте водата за мир“. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт.

Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Недостигът на вода е нарастващ проблем на всеки континент, като най-силно засегнати са по-бедните общности. За изграждане на устойчивост срещу изменението на климата и за справедливо и устойчиво обслужване на нарастващото население, е необходим интегриран и приобщаващ подход, съсредоточен върху правата на човека и основан на солидни и надеждни данни за управлението на този ограничен ресурс. РИОСВ – Благоевград ще отбележи кампанията с подрастващи от различни възрастови групи в рамките на седем дни с провеждане на следните инициативи:

Конкурс за тематична рисунка за ученици от първи до четвърти клас от училищата в териториалния обхват на РИОСВ – Благоевград – м. март, 2024 г. Беседи, образователни видеа и тематични картинки за оцветяване с деца от трета и четвърта група на ЦДГ №8 „Вечерница“ – гр. Благоевград. Посещение на Музей на водата – гр. Благоевград с деца от четвърта група на ЦДГ №11 „Здравец“ – гр. Благоевград. Открити уроци с учениците от четвърти клас на НУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Банско; учениците от пети и осми клас на СУ „Братя Каназиреви“ – гр. Разлог; учениците от осми и девети клас на ПЛТГ „Никола Вапцаров“ – гр. Банско; учениците от пети клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли; учениците от трети клас на СУ „Иван Вазов“ – гр. Благоевград; учениците от пети клас на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – гр. Благоевград; учениците от четвърти клас на 3 ОУ „Димитър Талев“– гр. Благоевград и учениците от пети клас на 2 ОУ „Димитър Благоев“ – гр. Благоевград. Повече информация може да намерите на официалния сайт на Деня на водата.

Свързани новини

12 нови положителни проби за коронавирус в Благоевград

vesito

Спират водата в село Брезница, община Гоце Делчев

vesito

Времето днес, прогноза за сряда, 7 юни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.