Едва 20 души подкрепят Томов за дълг, който с години да виси на шията на жителите на Благоевград

С апел да не се блокира плануваният ремонт на 11 улици в Благоевград след години напразни молби, жалби и сигнали до всички институции живеещи на проблемните улици благоевградчани се включиха в подписки до кмета на Благоевград, до общинските съветници и до управителя на ВиК. Призивът на хората, чиито къщи и мазета от години се пълнят с вода и фекалии заради амортизирана или неработеща ВиК инсталация, е да се даде зелена светлина на искането на кметския екип за старт на проекта за основна реконструкция на улиците „Б. Сарафов“, „Н. Рилски“, „В. Априлов“, „С. Румянцев“, „П. Стоянов“, „Сава Михайлов“, Ал. Константинов“, Патриарх Евтимий“, „В. Априлов“ , Дж. „Баучер“ и „Крали Марко“.

 

„Живея на ул. „В. Априлов“, под Владишкото, където тече топлата минерална вода, и първата ни подписка е отпреди 9 г.“, обясни пред „Струма“ Божидар Кючуков и разказа: „Още тогава ни обещаха, че ще ни включат в планове за ремонт, но и до днес нищо не е направено. Улицата ни е в трагично състояние и не е само тя, а и съседните „Сергей Румянцев“, „Христо Смирненски“ „Неофит Рилски“, „Борис Сарафов“… Потърпевши са служителите от ВиК, които викаме постоянно да отпушват и да ремонтират. Опитвам се да разбера противниците на първия реален план нещо да се направи за нас и не мога, защото и ние като останалите граждани на Благоевград си плащаме данъците, но за разлика от живеещите в другите квартали, не получаваме никакво внимание за проблемите ни. Бил съм снабдител и съм пътувал из целия град, виждал съм как на места се правят абсолютно ненужни разходи, например за асфалтиране на пътно платно само защото там живее човек от управленския екип. И това го виждат всички, не само аз, но сега някои са против да се изтегли заем, за да се реши един огромен проблем на голяма част от нас, данъкоплатците.

Заради честото пукане на тръбите в квартала се шегуваме, че ул. „Хр. Смирненски“ е единствената в града, която редовно се мие, при това с минерална вода. Който съветник не вярва, да дойде да му покажем как основите на къщите ни вече се рушат от постоянната влага. Следите от постоянните наводнения на мазетата и първите ни етажи също се виждат ясно, а хората от ул. „С. Румянцев“ започнаха да се изнасят по други квартали, защото просто плуват! И предишният кмет ни обещаваше, и по-предишният, но никой досега нищо реално не направи!“, заключи Божидар Кючуков.

Същият мотив, че вече им е дошло до гуша сами да решават проблема си с наводнения при всеки дъжд, е провокирал и подписка от собствениците на жилища и търговски площи на ул. „Дж. Баучер“.

„Не ползвам мазето си изобщо, защото когато придойдат водите от централната улица, всичко „изригва“ при нас!“, обясни Васил Петров, чийто имот е на ул. „Дж. Баучер“ 13. „Водата не просто се събира, а при всеки дъжд извират „фонтани“ от канавките и мазетата се пълнят с фекалии. Подаваме многократно сигнали, колата за изпомпване постоянно е при нас да отводнява мазетата, включително и на хотел „Кардинал“, на съседното заведение за бързо хранене… Съседите редовно дотират тази услуга, възрастна комшийка онзи ден ми се оплака, че пак платила 120 лв. и чака колата… И това е вече 10-15 години, откакто този булевард се направи. Чувам коментари, че новият канал, монтиран на булеварда, въобще не се ползва, защото не е направен както трябва и отпадните води вместо да се поемат и отвеждат, избиват и пълнят сградите“, заяви Васил Петров.

Припомняме, че на проведеното обществено обсъждане, на което се дискутира идеята за дългосрочен заем, кметът Томов изрично подчерта, че предложеният проект е в инвестиционната програма на община Благоевград от доста години, но досега не е реализиран по неясни причини, въпреки многобройните сигнали от жителите, че условията вече са нетърпими. Той посочи още, че условията за теглене на заема предвиждат 2 г. гратисен период за изплащането му и 215 вноски по 23 000 лв., и че това е напълно по силите за община като Благоевград.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Тих и топъл първи ден за годината

vesito

ГТП Савов предлага идеалната грижа за всяко МПС!

vesito

Времето днес, прогноза за неделя, 24 декември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.